Bez nacionalnih penzija za umetnike

Nacionalne vesti - Četvrtak 04.12.2014 - 11:11

Neka nova rešenja resornog ministarstva u nacrtu izmena Zakona o kulturi uzburkala su javnost.

A balet i film nisu ni umetnost! A balet i film nisu ni umetnost!

U nacrtu nema kinematografije kao kulturne delatnosti, nacionalne penzije se ukidaju, a razmatra se i opravdanost statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja. Kinematografija je izbrisana, ostale su samo audio-vizuelne umetnosti.

"Mislim da taj koji je to predložio ili je neobrazovan, ili neobavešten, ili nekulturan, ili ignorant prema nečemu što je vrlo važno. Jedno su audio-vizuelne umetnosti pa tu spadaju razne stvari, a drugo je kinematografija. To je posebna grana koja mora da postoji", smatra reditelj Goran Marković. "Teško je naći pravu formulu da bi sve delatnosti bile nabrojane, a to je i pitanje kulturološko. Mi smo spremni da čujemo mišljenje kulturološke javnosti", kaže Predrag Blagojević, viši savetnik Ministarstva kulture.

Prvi put kao kulturna delatnost uvodi se cirkus, a balet, predviđen postojećim zakonom, sada se briše.

"Baletska umetnost ima mnogo sistemskih problema sa drugim zakonima i prepoznavanjem svojih specifičnosti i smatramo da se brisanjem baleta ne pomaže umetnosti koja postoji već 100 godina u Srbiji", kaže Blagojević.

Predloženim izmenama se ukida dodela nacionalnih priznanja, ali ne i priznanja koja su već dodeljena. "Meni je neprijatno da govorim o tome, jer ja sam imao privilegiju da budem ministar kada su se ustanovljavala nacionalna priznanja.

Pitanje je bilo, naravno sa pravom, da li je trebalo da dobiju svi, da li tu treba da postoje kriterijumi, njihovo pooštravanje, sigurno da to treba. To je jedna stvar koja mora da ostane, jer to je ponos države", smatra Vojislav Brajović iz Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Ministarstvo kulture sve zainteresovane za predloge upućuje na formulare na svom sajtu do 15. decembra. Zatim će mišljenje o zakonu dati ostala ministarstva i očekuje se da Vlada do kraja godine dobije zakon na usvajanje.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: