Bez povećanja plata i penzija u 2015. godini

Nacionalne vesti - Petak 19.12.2014 - 10:13

Od Nove godine biće ukinuta formula po kojoj su prethodnih godina povećavane penzije i plate u javnom sektoru.

(Ilustracija) (Ilustracija)
Izmene Zakona o budžetskom sistemu koje je Vlada uputila u skupštinsku proceduru i o kojim će se odlučivati narednih dana ne predviđaju nikakvu novu formulu koja bi u narednom periodu omogućila povećanje primanja onih koji zavise od budžeta i države.
 
Od iduće godine moći će da se razmišlja o povećanju plata u javnom sektoru samo ako se iznos troškova za njihovu isplatu smanji na nivo ispod sedam odsto bruto društvenog proizvoda (BDP). Koliko je to daleko, najbolje govori podatak da rashodi za plate u javnom sektoru danas čine 11 odsto.
 
Kada su u pitanju penzije, o njihovom povećanju ne može biti reči dok se njihov nivo učešća u rashodima države ne smanji sa sadašnjih 13 na 11 odsto BDP-a. Uz to, penzioneri će deliti sudbinu zaposlenih u javnom sektoru, tj. neće biti moguće da rastu penzije ukoliko u isto vreme ne bude predviđeno i uvećanje plata.
 
 
Blic

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: