BIRN objavio ugovor sa Etihadom

Nacionalne vesti - Subota 09.08.2014 - 09:51

Detalje ugovora oko „Er Srbije“ objavila Balkanska novinarska istraživačka mreža BIRN u nedeljniku „Vreme“.

Koliko Srbija plaća svoje investitore? Koliko Srbija plaća svoje investitore?

Kako BIRN navodi, samo u 2013. Srbija je bila u obavezi da plati 90 miliona dolara, dok „Etihad“ postaje vlasnik 49 odsto udela „Er Srbije“ na osnovu zajma od 40 miliona dolara. Državi je ostalo i da plati sva dugovanja od preko 230 miliona dolara.

Prema BIRN-u, Srbija treba od 2014. do 2016. da obezbedi najmanje 326 miliona dolara, a „Etihad“ 60.

O podacima do kojih je došao BIRN niko iz Vlade juče nije hteo da govori, ni Zorana Mihajlović ni Dušan Vujović, a ni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, jedan od glavnih pregovarača sa „Etihadom“.

Već više od godinu dana premijer Vučić, ministarka Mihajlović i gradonačelnik Mali obećavali su da će ugovor sa „Etihadom“ konačno biti obelodanjen.
 
To se, međutim, nije desilo. Umesto toga, usledilo je još jedno obećanje, posle najave DS da će tražiti ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju sporazuma o saradnji Vlade Srbije i Vlade UAE, jer je na osnovu njega potpisano više tajnih ugovora i sporazuma.

Demokrate nisu pominjale „Fijat“ u vreme njihovog mandata, pa je Vučić poručio da će biti objavljeni i ugovori sklopljeni za vreme vlasti DS. To nije uplašilo bivšeg ministra Mlađana Dinkića.

- Tema se nepotrebno mistifikuje. Od početka sam bio za to da se ceo ugovor objavi, ali je „Fijat“ tražio da delovi ostanu tajna - kaže Dinkić.

Bivši ministar iz redova DS Dušan Petrović upozorava:

- Državu ne treba izlagati posledicama zbog eventualnih povreda prava drugih ugovornih strana.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: