Blagodatni oganj u Srbiji

Nacionalne vesti - Nedelja 12.04.2015 - 10:21

U prisustvu velikog broja vernika, patrijarh srpski Irinej svečano je u Hramu Svetog Save preuzeo Blagodatni oganj koji je noćas iz Jerusalima donet u Beograd.

foto:Tanjug foto:Tanjug
Svečanom dočeku priustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, savetnik predsednika Oliver Antić, ministar pravde Nikola Selaković, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, uz postavljenu Gardu Vojske Srbije.
 
Nakon što je preuzeo oganj, patrijarh Irinej je sa predsednikom Nikolićem u hramu zapalio sveće i fenjere plamenom sa Ognja, koji je sveštenstvo zatim iznelo iz Hrama kako bi vernici mogli da od njegovog plamena upale svoje sveće. 
 
Nakon toga patrijarh, Irinej i predsednik Nikolić poveli su litiju oko Hrama uoči ponoćne Uskršnje liturgije.
 
Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja. 
 
Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.
 
Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.
 
Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: