Blokirane plate Srbijagasu

Nacionalne vesti - Subota 02.08.2014 - 01:07

Radnici “Srbijagasa” ovog meseca neće dobiti plate sve dok javno preduzeće ne izmiri dugovanja dobavljačima za gas.

(Foto: mc.rs) (Foto: mc.rs)
Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je za “Blic” da se ista situacija ponavlja mesecima i da zbog sistemskog problema u državi ispaštaju zaposleni.
 
Prema Zakonu o rokovima plaćanja, dug prema dobavljačima mora da se izmiri u roku od 45 dana, a “Srbijagas” to nije uradio ni ovog meseca.
 
- Problem je u tome što mi ne možemo da naplatimo potraživanja i zato ne možemo na vreme da platimo obaveze. Nama duguju novac preduzeća u restrukturiranju. Oni ništa ne plaćaju. Zatim tu su toplane. Ako isplate trećinu duga, to je super. Dalje su tu vrtići, domovi zdravlja, javna preduzeća. I šta ja da radim, da blokiram celu privredu, sve domove zdravlja, vrtiće, pa ko preživi? - rekao je Bajatović.
 
On poručuje da će, kao i prethodnih meseci, dug biti plaćen u nekom trenutku i da će zaposleni dobiti svoju zaradu. Bajatović je kazao da bi ovakva situacija mogla da bude izbegnuta kada bi država rešila sistemski problem tako što bi “javno počelo da prepoznaje javno”.
 
Bajtović je pojasnio da novac za plate nije problem jer su dnevni prilivi “Srbijagasa” tri puta veći od iznosa potrebnog za plate.
 
Generalni direktor “Srbijagasa” dodaje i da dugovi ove firme trenutno ne rastu.
 
On je dodao i da se skladište „Banatski dvor“ trenutno puni gasom i da će taj posao biti gotov do sredine avgusta. Dodaje i da veruje da pun „Banatski dvor“ obezbeđuje bar neku sigurnost u slučaju rasplamsavanja krize u Ukrajini.
 
- Zimi „Banatski dvor“ omogućava 90 dana snabdevanja gasom, bez ikakvog priliva za potrebe stanovništva. Radi se novi energetski bilans koji će pokazati stvarne potrebe u slučaju krize - objašnjava Bajatović.
 
Inače, od prvog avgusta je poskupeo gas.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: