Bosanci stigli u Beograd

Nacionalne vesti - Sreda 22.07.2015 - 12:53

Trojica članova Predsedništva BiH borave u jednodnevnoj poseti Beogradu, gde im je domaćin srpski premijer Aleksandar Vučić.

docekani uz najvece pocasti FOTO: Twiter nalog Aleksandra Vucica docekani uz najvece pocasti FOTO: Twiter nalog Aleksandra Vucica
Svečani doček uz vojne i državne počasti priređen je ispred Palate Srbija, a posle sastanka planirana je konferencija za medije.
 
Članovi Predsedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić prihvatili su poziv premijera Aleksandra Vučića da dođu u zvaničnu posetu Beogradu, koja je organizovana je uz velike mere bezbednosti. 
 
Do posete dolazi desetak dana nakon što je premijer Srbije napadnut tokom komemoracije u Srebrenici, a krivica za to pripisana je nekim saradnicima bobošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića. Izetbegović je to kategorički negirao.
 
Ipak, kako saznaje RTS, namera domaćina je da se razgovara o budućnosti, a ne prošlosti. Moguće je da će danas biti određen i datum zajedničke sednice Vlade Srbije i predsedništva BiH, o čemu se razgovaralo kada je srpski premijer pre dva meseca posetio Sarajevo.
 
O temama sastanka Vučić je u ponedeljak telefonom razgovarao sa Izetbegovićem, što je bio i njihov prvi kontakt od 11. jula.
 
Razgovaraće se o ekonomskoj saradnji i zajedničkim infrastrukturnim projektima sa kojima će se nastupati na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Beču 27. avgusta - inicijative koju je prošle godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel.
 
Pozivajući članove Predsedništva BiH u Srbiju, Vučić je rekao da polazi od uverenja da su dve zemlje čvrsto i trajno opredeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rešavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusedstva.
 
Kako je tada rekao, članovi Predsedništva biće dočekani na najbolji mogući način.
 
Izetbegović, koji je i lider SDA, ranije je izjavio da je u Vučiću video nadu da se poprave odnosi na Balkanu, odnosi između BiH, Srbije, Bošnjaka i Srba.
 
Predsedavajući, hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović poručio je da poseta predstavlja pokušaj da se odnosi dve zemlje dovedu na nivo prijateljskih.
 
U Briselu susret tumače kao znak da su lideri regiona "naučili lekciju prošlosti".
RTS/OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: