Brankica traži ukidanje obezbeđenja

Nacionalne vesti - Petak 06.03.2015 - 16:05

Brankica Stanković, autorka Insajdera, uputila je danas zahtev MUP Srbije da joj, na ličnu odgovornost, u najkraćem mogućem roku, ukine policijsko obezbeđenje.

Foto: B92 Foto: B92

Njoj je obezbeđenje dodeljeno odlukom nadležnih institucija dodeljeno 2009. godine

Razlog za ovakav dopis je, između ostalog, i to što je poslednjih nekoliko dana, posle emitovanja emisije Reporter o malverzaciama u srpskom fudbalu, počela negativna kampanja pritiv Stankovićeve, u kojoj se postavlja pitanje zbog čega joj je dodeljeno obezbeđenje.

U kampanji do sada prednjači list Informer, čiji je vlasnik Dragan J. Vučićević, ali i Nebojša Čović i Milorad Vučelić, koji su u emisiji " Teška reč" Televizije Pink , ismevali i dovodili u pitanje odluku države da se novinarka stavi pod 24-časovnu zaštitu, što se praktično može smatrati kao otvoren poziv na linč novinara.

U obrazloženju zahteva kojim Brankica Stanković traži da joj se, na sopstvenu odgovornost, ukine bezbeđenje, između ostalog se navodi da je ovo zemlja u kojoj su ubijeni novinari Slavko Ćuruvija, Milan Pantić i Dada Vujasinović, kao i premijer Srbije Zoran Đinđić i da baš zato, kao novinar čija je bezbednost prema zvaničnim podacima ugrožena, smatra da je nedopustivo da predstavnici države ne reaguju na brojne neistine u kampanji koju vode oni koji su sličnu stvar već radili i 2002. godine.

- Svima je poznato, a i vama, prema dostupnoj novinskoj arhivi, da su baš pojedini novinari i tabloidi pre ubistva premijera Srbije vodili sličnu kampanju.

Njihove novine tada su bile pune tekstova sa naslovima: “Koga se to Đinđić plaši?", "Šta će Đinđiću obezbeđenje?", itd...

Pre ubistva Slavka Ćuruvije u dnevniku RTS-a je pročitan komentar novinara " Politike", koji je bio poziv na linč i priprema terena za ono što će se dogoditi.

Takvih primera je dosta i baš zato smatram da je nedopustivo ignorisanje kada se javno osporava odluka države da na osnovu procene bezbednosti nekome dodeli obezbeđenje. Takvim ćutanjem država pokazuje svu svoju nemoć, a samim tim dovodi do dodatnog ugrožavanja nečije bezbednosti.

Zbog svega navedenog, nemam izbora, nego da zatražim da mi na sopstvenu odgovornost, u najkraćem mogućem roku, ukinete obezbeđenje jer je to očigledno I bio cilj cele ove kampanje - navodi se u dopisu Brankice Stanković.

U dnevnom listu Informer objavljen je potpuno izmišljen tekst koji se odnosi na obezbeđenje naše koleginice Brankice Stanković . Iako informacije o obezbeđenju ima samo država odnosno policija ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je nije želeo da demantuje te navode navodeći da bi i time ugrozio bezbednost.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: