Brisel pritiska Zagreb da otvori granice ka Srbiji

Nacionalne vesti - Petak 25.09.2015 - 08:44

Zvanični Brisel i najjači evropski centri moći snažno pritiskaju Zagreb da otvori granične prelaze sa Srbijom, pišu “Večernje novosti“.

Brisel očekuje od Hrvatske otvaranje granica. Brisel očekuje od Hrvatske otvaranje granica.
Prema saznanjima beogradskog lista, premijer Hrvatske Zoran Milanović imao je niz neprijatnih telefonskih razgovora sa evropskim liderima koji ne razumeju njegove poteze i upozoravaju ga da "smanji brzinu" i da se "urazumi". Konkretno, da poštuje sporazume koje je Zagreb potpisao sa EU.
 
Istovremeno, tokom četvrtka, zvaničnim kanalima, trajala je komunikacija između naše i hrvatske vlade, ali su pozicije ostale zamrznute.
 
Posle hrvatskog zatvaranja granica za teretni saobraćaj i srpskih kontramera zabrane uvoza hrvatske robe, na koje je Beograd bio prinuđen, Zagreb je otišao i korak dalje - drastično je otežao ulazak srpskih građana u ovu zemlju. Pošto Beograd ne uzvraća novim potezima, lopta je ostala u hrvatskom dvorištu. Čeka se da oni oslobode prelaze, čime bi i Srbija povukla kontramere kako bi se kriza razrešila.
 
Na terenu, tokom četvrtka, vladao je pravi haos. Hrvatska granična policija prvo uopšte nije puštala naše državljane da pređu državnu među, da bi zatim dizala rampu za one koji preko granice idu peške ili u vozilima sa registarskim tablicama drugih zemalja. Puštali su i srpska vozila iz pravca BiH, pa su se na prelazima Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradište stvorile nepregledne kolone.
 
Opštem metežu doprinele su i odluke hrvatskih graničara da na Bajakovu povremeno propuštaju srpska putnička vozila, ali bi prelaz ubrzo zatvarali, pa građani više nisu znali kuda da idu. Kamioni su i dalje, od vikenda, blokirani na granici.
 
Zapadne diplomate u Zagrebu, kako je potvrđeno za "Novosti", shvataju nediplomatsku retoriku hrvatskog premijera Zorana Milanovića kao deo predizborne igre.
 
Beograd dobija podršku suseda, ali i evropskih institucija. Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, koji je danas u poseti Srbiji, pokušava da posreduje između Beograda i Zagreba.
 
Izjavio je da je EU uz našu državu u sveevropskoj krizi koja može da se reši jedino zajedničkim pristupom, zaključuju “Večernje novosti“.
B92,Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: