Čekaju se dobre vesti iz Brisela

Nacionalne vesti - Sreda 20.08.2014 - 09:20

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je poruka Briselu da je Srbija na jasnom evropskom putu, da Vlada mnogo radi na reformama društva i države i da očekuje da Evropska unija to prepozna.

Skrinig završen, sledi čekanje: Joksimović Skrinig završen, sledi čekanje: Joksimović

Na pitanje "Novosti" kakva bi bila poruka Beograda ako prevagne stav onog dela EU koji traži odlaganje otvaranja prvih poglavlja, Joksimović je rekla da je Vladi u vrhu prioriteta uporan rad na reformama, i da su one jedini pravi i objektivan način približavanja EU.

Uvek ima i političkih olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, ali to ne bi trebalo da bude opredeljujući kriterijum, navela je Joksimović.

Iako je skrining za poglavlje 35, koji se odnosi i na KiM, završen u januaru, Evropska komisija još nije skrojila izveštaj i listu zadataka...

Ona je istakla da je poglavlje 35 koji se odnosi i na KiM, a za koje je skrinig završen, a EK još nije skrojila izveštaj i listu zadataka, specifično i vezano je za praćenje napretka briselskog dijaloga.

"Skrininzi su završeni, ali zbog specifičnosti i političkog karaktera, ovo poglavlje ima nešto drugačiju proceduru. Trenutno imamo stagnaciju dijaloga, prevashodno zbog političke situacije u Prištini oko formiranja nove vlade. Mi smo spremni za nastavak dijaloga, pa samim tim i za skoro otvaranje poglavlja, ali to ne zavisi samo od nas", istakla je Joksimović.

Ona je dodala da je usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 32, finansijska kontrola, i da se nada da bi, uz aktivnu podršku i predsedavajuće Italije i nekih država EU, Srbija mogla do kraja godine da otvori ovo poglavlje.

To je važno, ocenila je ona, jer ovo poglavlje obuhvata kontrolu budžetskih sredstava, koja je sastavni deo borbe protiv korupcije.

"Što se tiče poglavlja 23, bili smo vredni i ministarstvo pravde će završiti akcioni plan do sredine septembra, a slično je i sa poglavljem 24. Verujemo da početkom iduće godine možemo da otvorimo ova važna politička poglavlja", navela je Joksimović za današnje "Novosti".

Novosti, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: