Centar za 400.000 azilanata u Srbiji

Nacionalne vesti - Ponedeljak 10.08.2015 - 09:10

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost Momir Stojanović kaže da bi u Srbiji uskoro mogao da nikne centar za 400.000 azilanata.

Bez rešenja za problem migranata. FOTO: OK Radio/A.Stojkovic Bez rešenja za problem migranata. FOTO: OK Radio/A.Stojkovic

Međutim, ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin za "Blic" ističe da gradnja takvog centra niti je u planu, niti je moguća.

 Kako EU nema rešenje za veliki problem sa migrantima, jedna od mogućnosti je da finasiraju izgradnju velikog centra za migrante -rekao je Stojanović.

- Spekuliše se da EU želi takav centar negde na Balkanu, a da su velike šanse da to bude baš Srbija". Takođe se priča da bi lokacija za centar bila negde na jugu Srbije i da bi takav grad za azilante najverovatnije bio montažnog tipa - rekao je Stojanović za "Blic".

On, međutim, ističe da Srbija na to ne bi trebalo da pristane.

- Nadam se da neće biti pritisaka na nas da pristanemo na izgradnju takvog centra, jer ukoliko bi samo petina tih ljudi ostala u Srbiji, to bi bio veliki ekonomski i bezbednosni problem - naveo je Stojanović.

S druge strane, ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin negira saznanja funkcionera SNS i kaže za "Blic" da gradnja takvog centra niti je u planu, niti je moguća.

- Srbija nema kapacitete za tako nešto, niti bi ulazila u takav projekat. Mi ispunjavamo svoje međunarodne obaveze kako prema tražiocima azila tako i prema licima koja dolaze iz readmisije. Srbija ne gradi nikakve trajne centre za smeštaj migranata i neće ih graditi - rekao je Vulin.

Nenad Ivanišević, zamenik ministra Vulina u Radnoj grupi za migracije, naglasio je da gradnju takvog centra može da planira samo Vlada Srbije, koja o tome nikada nije razgovarala.

- Naša ideja je da se napravi nekoliko punktova gde će tim ljudima biti pružena pomoć, kao što se već i radi u Subotici, Kanjiži, Preševu - kaže Ivanišević.

Dnevno više od 1.000 emigranata uđe u Srbiju, a najnovije procene govore da ih u Srbiji sada ima oko 70.000. Oni prolaze kroz pet centara za tražioce azila, piše "Blic".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: