Četvrti pokušaj: Nova optužnica protiv Čovića za zloupotrebe na Kosovu

Nacionalne vesti - Subota 09.12.2017 - 13:06

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Nebojše Čovića i više osoba koji se sumnjiče za zloupotrebe prilikom kupovine stanova i gradnje objekata za raseljena lica s Kosova i Metohije, potvrđeno je Insajderu u ovom Tužilaštvu. Kako je potvrđeno Insajderu u Višem sudu, ova optužnica je sada dostavljena braniocima i okrivljenima na odgovor. Ovo je četvrti put da Tužilaštvo podiže optužnicu. Prethodna tri puta i nakon dopuna sud optužnicu nije potvrdio.

"Bilo zloupotreba povodom plana gradnje stambenih lamela" FOTO: YouTube screenshot

Kako navode u Višem sudu za Insajder, optužnica je za sada prošla samo formalnu ispravnost i prosleđena je braniocima i okrivljenima.

Tek nakon što pristignu odgovori branioca i okrivljenih, Viši sud donosi konačnu odluku da li će potvrditi optužnicu ili je vratiti na novu dopunu, što je već tri puta uradio.

Prethodne optužnice, kako je pisao Insajder, odnosile su se na period od početka 2003. do septembra 2005. godine.

Tom optužnicom bili su obuhvaćeni bivša sekretarka Koordinacionog centra Anđelka Radenković, bivši načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Dragan Kalaba i vlasnici privatnih firmi Komgrap gradnja, Daki i Masters.

Kako je Insajder ranije pisao, Tužilaštvo za organizovani kriminal optužuje Kalabu, Čovića i Radenkovića da su se dogovorili s vlasnicima privatnih firmi i omogućili im da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja u poslu otkupa nekretnina u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U optužnici se navodi i da je bilo zloupotreba povodom plana gradnje stambenih lamela. Umesto tih lamela, tamo i dalje stoji prazan neizgrađen prostor.

Za ove objekte ugovori su bili potpisani 2004, a rok za izgradnju je bio 12 meseci.

Tužilaštvo je navodilo da su Koordinacioni centar i Građevinska direkcija su uplatili 180 miliona dinara.

Od ove svote, potrošeno je samo 18 miliona, dok stanovi nisu izgrađeni.

"Osumnjičeni Nebojša Čović je po dogovoru s osumnjičenima Anđelkom Radenković, Bojanom Radovanovićem, Idrizom Šijakom, Draganom Kalabom i Draškom Pašićem davao uputstva osumnjičenima da privredna društva Daki i Komgrap gradnja dostavljaju zahteve za plaćanja po osnovu navodno počete gradnje stambenih lamela”, navodi Tužilaštvo, koje počelo istragu tek 2014.

Insajder o zloupotrebama još 2012.

Insajder se zloupotrebama na Kosovu bavio 2012. u serijalu Patriotska pljačka.

U tom serijalu prikazano je kako se otkup albanskih stanova za potrebe povratka izbeglih Srba pretvorio u enormo trošenje državnih sredstava uz provizije privatnim posrednicima, kao i kako je Kordinacioni centar za KiM, na čijem je čelu bio Čović, finansirao projekte gradnje stambenih lamela i gerontološkog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nikada nisu izgrađeni.

Prva istraga o zloupotrebama počela je tek u avgustu 2014, dve godine nakon emitovanja serijala i skoro pola godine pošto je i Anketni odbor Skupštine Srbije potvrdio sve informacije objavljene u serijalu Patriotska pljačka.

Tužilaštvo je tada sumnjičilo Čovića i njegove saradnike da su sebi i firmama Daki i Masters, koje su u vreme Čovićevog mandata dobijale najviše državnih poslova na Kosovu u programu otkupa stanova i gradnji stanova, pribavili imovinsku korist veću od 850 miliona dinara, odnosno 10 miliona evra.

U serijalu Nastavak patriotske pljačke, emitovanom 2014, ekipa emisije Insajder prikupila je nove brojne dokaze koji u to vreme nisu bili predmet istrage.

Nebojša Čović je tada odbio da govori za Insajder, a dve godine ranije tvrdio je da Koordinacioni centar na čijem je on bio čelu nije ulazio u pojedine novčane transakcije, već su to radili ljudi na terenu.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: