Da li i Srbija može imati svoj Most

Nacionalne vesti - Ponedeljak 16.11.2015 - 08:50

Iako neke stranke kod nas procenjuju da bi mogle da naprave izborni bum kao gradonačelnik Metkovića, analitičari smatraju da je to nerealno, ne samo zbog odnosa političkih snaga, već i zbog razlika u izbornim sistemima između Hrvatske i Srbije.

Za neku novu opciju mogli bi da glasaju apstinenti; Foto: Profimedia Za neku novu opciju mogli bi da glasaju apstinenti; Foto: Profimedia

Izgledi da se u Srbiji u skorijoj budućnosti pojavi savez poput hrvatske koalicije Most i da postigne sličan izborni rezultat, unoseći osveženje na stranačku scenu, deluju manje realno čak i od toga da se svi stari lideri izdrobljene opozicije udruže u jedan blok.

Sve i da odnekud iskrsne srpski Božo Petrov, teško da bi pridobio naklonost tolikog broja birača kao što je to protekle nedelje pošlo za rukom gradonačelniku Metkovića koji je postao ključni faktor za formiranje nove hrvatske vlade.

Srpski birači, kažu analitičari, ipak su manje skloni tome da svoj glas povere nekim novim ili malo poznatim političkim figurama. Uz to, ograničavajući faktor za takav uspeh nekog lokalnog lidera u Srbiji leži i u našem izbornom sistemu, koji je drugačiji od hrvatskog i ne pruža takve mogućnosti novim strankama.

Bez obzira na sve to, jedan broj opozicionara u Srbiji već je sebe video u ulozi Mosta.


Saša Radulović je u ime svog Pokreta „Dosta je bilo” među prvima čestitao Mostu na odličnom izbornom rezultatu i poručio da deli inicijalne ciljeve ove koalicije nezavisnih lista.

A predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić ocenila je da bi patriotski blok, čiji je DSS deo, mogao da bude iznenađenje na srpskim izborima, baš poput Mosta u Hrvatskoj.

Međutim, koliko god naši stranački lideri priželjkivali da postanu takvo izborno iznenađenje, politička stvarnost izgleda mnogo drugačije. Na tu činjenicu ukazuje i analitičar Vladimir Goati, koji kaže da su „partijski reljefi” u dve države suprotni.

„U Hrvatskoj je reč o jakoj tendenciji ka dvopartizmu koji liči na britanski model, a u Srbiji vlasti pripada sedam ili osam desetina celokupne političke moći, dok opozicija na neki način mazohistički uništava i te dve desetine koje su joj preostale.

Trenutno u Srbiji vlast ne mora ništa da čini, samo da pusti protivnike da se urušavaju u svom samodestruktivnom nagonu.

Dok taj ’tanatos’ bude preovlađivao u opoziciji, između Srbije i Hrvatske neće biti sličnosti na političkoj sceni, pa ni srpskog Mosta između dve najjače opcije”, kaže profesor Vladimir Goati za „Politiku”.

Za Đorđa Vukovića, programskog direktora CESID-a, takođe nije realno očekivanje da neka snaga slična Mostu osvoji srazmeran broj mandata u Srbiji.

Ali ne samo zbog odnosa političkih snaga, već i zbog razlika u izbornim sistemima.

„U Hrvatskoj je moguć takav tip kandidovanja i osvajanja glasova koji je bio povoljan za Most, ali u Srbiji bi takva opcija, i da postoji, verovatno pala ispod cenzusa ili bi bila negde oko same granice”, navodi Vuković za „Politiku”.

Na pitanje da li su birači u našoj zemlji manje poverljivi prema novim i neeksponiranim kandidatima, odgovara da ne bi trebalo zaboraviti da Most ne čine samo nove političke figure i da su u toj koaliciji značajan faktor i oni koji su već bili u nekim strankama, poput HDZ-ovog kadra Draga Prgometa.

„S druge strane, nisu ni svi birači u Srbiji toliko zatvoreni prema nekim manjim eksponiranim liderima.

To se ocrtava na nekim lokalnim izborima, gde neki nezavisni kandidati dobiju i po 17, pa i 22 odsto glasova.

Ali, to je moguće kad u nekoj sredini birači znaju za koga glasaju.

A na parlamentarnim izborima u Srbiji glasa se samo za listu i tehnički nije moguće napraviti značajniji rezultat”, navodi Vuković.

Goati smatra da bi potencijalni glasači za neku do sada nepoznatu opciju mogli da se nađu među današnjim apstinentima, uglavnom nekadašnjim biračima DS-a, stranke koju „do cenzusnog prosjačkog štapa nisu doveli neprijatelji, već neki koji su je u jednom momentu vodili”.

„Broj njihovih bivših glasača danas nije mali, ali su oni u tako dubokoj apstinenciji da ne vidim da će neka nova lica u skorije vreme moći da ih probude i prikupe njihove glasove.

Ne vidim ni da će se ta nova lica uopšte pojaviti da tako nešto pokušaju.
 

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: