Dačić: Helsinški principi valjani i posle 40 godina

Nacionalne vesti - Petak 10.07.2015 - 18:05

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić da su helsinški principi na kojima se zasniva OEBS i posle 40 godina valjani.

Dačić se založio za jačanje kapaciteta OEBS-a. Foto: sps.org.rs Dačić se založio za jačanje kapaciteta OEBS-a. Foto: sps.org.rs

On je naveo treba razmotriti proces reforme OEBS-a kako bi se efikasnije suočavao sa novim izazovima po evropsku bezbednsot.

"Helsinški principi su i dalje valjani i nema potrebe za njihovim preispitivanjem. Umesto toga, treba da zajedno radimo kako bismo ih potvrdili i ojačali i otežali njihovo kršenje. U tom smislu, potrebno je ozbiljno razmotriti proces reforme OEBS-a kako bi se naša organizacija opremila potrebnim sredstvima i mehanizmima za suočavanje sa aktuelnim i nadolazećim izazovima po evropsku bezbednost", rekao je Dačić na skupu u Helsinkiju.

Dačić se založio za jačanje kapaciteta OEBS-a i njegovog uticaja na evropsku bezbednosnu arhitekturu.

"Veoma je lako uništiti poverenje, ali je njegovo ponovno uspostavljanje spor i težak proces", rekao je Dačić i pozvao države učesnice da u većoj meri koriste OEBS kao platformu za dijalog i zajedničko delovanje.

On je kazao da je Završni akt iz Helsinkija "decenijama pružao čvrstu osnovu bezbednosti i stabilnosti u Evropi", ali da je danas nasleđe Helsinkija izloženo riziku, pre svega zbog ukrajinske krize.

"Kriza u i oko Ukrajine postavila je izazov pred najosnovnije i suštinske principe bezbednosti i uzdrmala iz temelja evropsku bezbednosnu arhitekturu. Oružani sukobi su ponovo realnost... Principi Helsinkija se krše, a nepoverenje i tenzije rastu... Ne bi bilo preterano reći da se sada borimo s najtežom pretnjom evropskoj bezbednosti od završetka Hladnog rata", istakao je Dačić.

On je rekao i da Srbija kao predsedavajuća OEBS-u, sa ostalim članovima Trojke, čini sve da pomogne u postizanju mirnog rešenja ukrajinske krize i pozvao sve strane da potpuno i bezuslovno poštuju primirje, prekinu sa svim neprijateljstvima i primene odredbe Sporazuma iz Minska, uključujući proverljivo i trajno povlačenje teškog naoružanja.

U obraćanju učesnicima skupa, Dačić je ukazao da bi kriza u i oko Ukrajine mogla da utiče i na zamrznute sukobe u Moldaviji i na južnom Kavkazu zbog čega, dodao je, treba pažljivo pratiti znake eskalacije i udvostručiti napore da se ožive pregovori i omogući napredak ka trajnom i ostvarivom rešenju.Prema njegovim rečima, region OEBS-a suočava se i sa transnacionalnim i globalnim pretnjama poput terorizma, organizovanog kriminala i klimatskih promena, kao i povećanog protoka migranata i izbeglica, a njihovo rešavanje zahteva saradnju, ukjučujući i sa mediteranskim i azijskim partnerima.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: