Dačić: Kosovo neće ući u OEBS

Nacionalne vesti - Četvrtak 15.01.2015 - 14:18

Kosovo nema šanse da bude primljeno u OEBS, osim ukoliko se ne postigne neki politički dogovor, a za to nije mesto u Beču, Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u ime Srbije zvanično preuzeo predsedavanje OEBS-u.

On je kazao da zahtevi da se Kosovo uključi u OEBS nisu novi i dodao da to već dve godine unazad traže i Albanija i Priština.

- Kada je reč o OEBS-u odluke se donose konsenzusom. Znate li koliko je teško ostvariti konsenzus - kazao je Dačić.

Onj je kazao da OEBS ima 57 država članica, zbog čega, kako tvrdi, nema šanse da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju osim ako se postigne neki politički dogovor, a to nije mesto u Beču.

- Razgovor i dijalog sa Prištinom se dešava u Briselu. Ne dolazi u obzir da Srbija podrži niti dozvoli da Kosovo bude ravnopravni član OEBS-a zato što nije rešen status – kazao je Dačić.

Američki ambasador pri OEBS Danijel Baer je u četvrtak na Stalnom savetu zatražio uključenje Kosova u regionalne bezbednosne inciijative.

Dačić je, na konferenciji za novinare, ocenio je da nije realno očekivati da Srbija reši velike svetske probleme ili krize, ali da Srbija želi i može da pomogne.


 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: