Dačić: Nakon Iraka da se ispita bombardovanje SRJ

Nacionalne vesti - Četvrtak 14.07.2016 - 12:25

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je na ispitivanje odgovornosti i opravdanosti bombardovanja SRJ 1999. godine, nakon britanske istrage o ratu u Iraku.

Specijalna vladina komisija u Londonu je ustanovila da je odluka da Britanija vojno interveniše u Iraku zajedno sa SAD doneta bez dovoljno čvrstih argumenata.

"Ne treba gledati samo Irak, vreme je da se ispita odgovornost i opravdanost intervencije 1999. godine.

Međutim, to nema veze sa našim putem u Evropsku uniju", rekao je Dačić.

Kako je istakao, Srbija i Evropska unija imaju različite poglede na neke stvari, a to znaju "i u Moskvi i u Pekingu", gde se takođe zna da je EU strateški cilj Srbije.

Dačić je istakao da je za put ka EU potrebno "naći zajedničke imenitelje", koji neće voditi Srbiju ka tome da nema usklađene spoljne i unutrašnje politike.

"Mislim da je vreme i za preispitivanje onoga što je urađeno u Srbiji 1999, a ne samo u Iraku, jer ako je politika jedne zemlje bila da se 20 godina ulaže u nezavinost Kosova, onda mislim da moramo da tražimo ne samo greške u našem sistemu", rekao je Dačić na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan".

On je istakao da postoji stav da je Slobodan Milošević kriv, ali da postoje "druge stvari koje predstavljaju grubu manipulaciju, neistinu i laž", kao što je u slučaju invazije na Irak, što je utvrdila komisija u Velikoj Britaniji.

Prema njegovim rečima, svi dobro znaju da u kosovskom selu Račak, gde se navodno desio zločin, koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, deo civila nije sahranjen na tom mestu, a kada se pitaju seljaci oni kažu da su na vojnom groblju.

"Kako su to onda ubijeni civili?", pitao je Dačić.

"Sedamnaest godina posle bombardovanja ne možemo tek tako da kažemo da ćemo uskladiti potpuno našu spoljnu i bezbednosnu politiku, jer su u EU svi samo naši prijatelji.

Moram da kažem da, nažalost, nije baš tako i to je činjenica.

Mi želimo da nosimo svoj deo odgovornosti i nosimo svoj krst, ali ne možemo samo mi da budemo ti", poručio je on.

Dačić je ukazao da se želja za kompromisom često tumači kao slabost, i kao da treba udarati na Srbiju koja sada dobija lekcije od Turske da treba da poštuje ljudska prava.

Dačić je govorio i o usklađenosti spoljne politike sa EU i naveo da se nada da će se ono "u narednim godinama vratiti na 90 i nešto posto".

"Moja nada se zasniva na tome da će se normalizovati odnosi sa Rusijom i da nećemo imati razloga da se ne slažemo sa nekim evropskim stavovima i rezolucijama", rekao je Dačić.

Odnos Srbije prema sankcijama usmerenim ka Rusiji "provučen" je i kroz kontekst Kosova.

Dačić je rekao da prijatelji kosovske nezavisnosti i oni koji podržavaju nešto protiv Srbije, od nje ne mogu očekivati da svojim prijateljima zatvara vrata i uvodi sankcije.

"To nije normalno, nijedna zemlja na svetu to ne bi uradila, pa neće ni Srbija.

Ako su Rusija i Kina te koje u Savetu bezbednosti UN ne dozvoljavaju da se pitanje nezavisnosti Kosova i teritorijalnog integriteta Srbije reši preglasavanjem, imamo nacionalni i državni interes koji nam svakako nameće da moramo pažljivo da pristupamo tim temama, a dobro znam i da sve vaše zemlje vode sličnu politiku", rekao je Dačić.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: