Dačić sigurni gubitnik predsedničkih izbora

Nacionalne vesti - Ponedeljak 05.12.2016 - 07:40

Jedini sigurni gubitnik predsedničkih izbora sledeće godine biće Ivica Dačić.

Dačić najavio kandidaturu, pa rešio da ponovo razmisli; FOTO: D. Ristić/OK Radio Dačić najavio kandidaturu, pa rešio da ponovo razmisli; FOTO: D. Ristić/OK Radio

Lider Socijalističke partije Srbije biće u velikom problemu i ako se kandiduje i ukoliko bude odustao od kandidature. Zameriće se ili Aleksandru Vučiću ili partijskim drugovima.

Dok se uveliko spekuliše ko će biti predsednički kandidati, lider socijalista najpre je najavio svoju kandidaturu, a nešto kasnije je rekao da će naknadno doneti odluku.


Tom prilikom Dačić je objasnio da će postupiti tako da njegova odluka ne može da naruši funkcionisanje vladajuće koalicije.

Kako saznaje "Blic", Dačić čeka Vučićev signal i tek nakon toga će doneti odluku.

- Oni su načelno razgovarali. Rano je za konačne odluke, ali je predsednik SPS poručio premijeru da će uraditi onako kako ovaj kaže - navodi izvor našeg lista upoznat s detaljima razgovora.

Ukoliko Vučić proceni da mu je neophodna Dačićeva podrška kako bi njegov kandidat i kandidat SNS pobedio već u prvom krugu, sigurno je da će od Dačića očekivati da sarađuje.

Druga opcija je da će Vučić tražiti podršku socijalista u drugom krugu. Problem onda može da bude ako kandidat socijalista, najverovatnije sam Dačić, bude drugi najbolje plasirani kandidat u prvom krugu.

Čitavo stranačko krilo socijalista, međutim, predvođeno Brankom Ružićem, Milutinom Mrkonjićem i Novicom Tončevim, insistira na tome da socijalisti imaju svog predsedničkog kandidata.

- Elementarno je pravilo da SPS ima svog kandidata, njega smo uspostavili još kada je pokojni predsednik Slobodan Milošević zahtevao, protivno volji članstva, da SPS podrži Vojislava Šešelja.

U ovom trenutku je preuranjeno govoriti o tome, ali lično smatram da SPS nema čega da se stidi i da ima obavezu da ima kandidata na izborima pre svega zbog birača - rekao je Ružić.

Milutin Mrkonjić navodi da je SPS sa više stotina hiljada pristalica i isto toliko simpatizera druga politička partija po snazi i uticaju u Srbiji i da je jednostavno obavezna da ima kandidata za predsednika države iz svojih redova.

U svakom slučaju, pred liderom socijalista nije nimalo lak period. Svaka odluka koji donese mogla bi da ga dovede u nezavidan položaj: da izgubi kontrolu u stranci ili mesto u vladajućoj koaliciji.

Ni Dačić ni Ružić nisu odgovarali na pozive i poruke "Blica" da objasne kako ova situacija može da se prevaziđe.

BIRA IZMEĐU DVA LOŠA REŠENJA

Dačić je u najtežoj poziciji, slaže se Bojan Klačar iz Cesida.

- On bira između dva loša rešenja. Ako podrži kandidata SNS može dosta da izgubi kod članstva i birača, a ako sam izađe može da ostane bez unosnog angažmana u vladajućoj koaliciji. Verujem da će iskoristiti politički talenat da bi što više ublažio posledice svoje odluke i predstavio podršku Vučiću kao kampanju da cela koalicija stane iza kandidata SNS.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: