Dan D za prosvetare danas?

Nacionalne vesti - Četvrtak 27.08.2015 - 08:59

Posle objave spiska tehnoloških viškova, Ministarstvo prosvete bi danas trebalo da objavi spiskove potreba po školama u Srbiji.

Spiskovi uznemirili prosvetare. Spiskovi uznemirili prosvetare.

Tek tada bi trebalo da bude jasnije ko ostaje bez časova i kome će biti ponuđene otpremnine.

Liste prosvetara za čijim radom je potpuno ili delimično prestala potreba, a koje je Ministarstvo objavilo dve nedelje pred početak školske godine, unele su nemir u škole širom Srbije.

"Znači, to nije nikakva lista za otpuštanje, nego samo spisak nastavnika, bez ličnih imena, koji su izgubili jedan deo fonda časova i koji će sada, kada se pojave liste potreba škola, popunjavati liste potreba", objašnjava Zorana Lužanin, pomoćnica ministra prosvete.

Pomeranje starosne granice za odlazak žena u penziju primoraće iskusne profesorke da napuste škole, upozoravaju iz Sindikata.

"Ali šta posle? Da li će za to mesto da se raspisuje konkurs, da li će direktor da proglasi to mesto za specijalan slučaj pa će toga da ostavi na poslu, a nekog ko mu smeta da ga proglasi za tehnološki višak. to je ono protiv čega smo se mi u sindikatu borili da se direktorima ne ostavlja ta mogućnost da oni odlučuju o sudbini ljudi kako oni hoće", kaže Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Zbog manjeg broja učenika, između ostalog, smanjena je i potreba za pedagozima i psiholozima. Naime, punu normu, prema tumačenju sindikata, imaće samo pedagozi u najmasovnijim školama sa preko 32 odeljenja.

"Porast nasilja je evidentan. Ne moram ja o tome govoriti, govori se svakodnevno. Dakle, nama treba, pored pedagoga i psihologa, i socijalni radnik, a ne smanjenje pedagoga i psihologa. a logopede da ne pominjem, koji su nam potrebni, a kojih je jako malo, a sada ih uopšte neće biti", navodi Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Svi oni još uvek imaju zasnovan odnos na neodređeno. Prvo, oni ne mogu da budu otpušteni. U slučaju da se ne dopuni ili potpuno izgubi normu, onda će ići naredna priča, a to je mogućnost otpremnine", dodaje pomoćnica ministra prosvete.

Pravila igre u narednoj školskoj godini ne menjaju se samo za nastavnike, već i za učenike. Uvodi se upisni prag za srednje škole, što znači da đaci koji ostvare manje od 50 bodova više neće imati ni šansu da upišu četvorogodišnju školu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: