Deca do 12 godina u posebnom sedištu

Nacionalne vesti - Ponedeljak 23.02.2015 - 11:01

Prema novom Zakonu o saobraćaju, za koji se očekuje da se primenjuje od 1. juna, deca do 12 godina ili niža od 135 cantimetra u automobilima će se voziti samo u specijalnim sedištima.

(Foto: ceger.rs) (Foto: ceger.rs)
Član Radne grupe za izmenu Zakona o saobraćaju i direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja  Damir Okanović kazao je das u stručnjaci uvideli da je opasno da dete bude samo vezano pojasom, a da nisu na posebnom sedištu.
 
- U trenutku sudara, pojas im dođe ispod vrata i može da ih uguši ili teško povredi. Zato ćemo uvesti ovu novinu do 135 centimetara visine, a to je prosečna visina za dete do 12 godina - objašnjava Okanović.
 
Deca u Srbiji najčešće stradaju kao putnici u automobilu, a razlog je što roditelji ne koriste dečja sedišta. 
 
Osim ove izmene Zakona o saobraćaju, do 1. juna će važiti novi propis, kojim će se za nasilničku vožnju bez dozvole ili sa dva promila alkohola u krvi oduzimati vozilo. 
 
Vozači do 21 godine i do dve godine od dobijanja vozačke dozvole, neće smeti da voze od 23 sata do šest. 
 
Uvode se i stroži propisi za tehničke preglede i obuku vozača, koji će imati i video-nadzor.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: