Deponija gori već 12 dana

Nacionalne vesti - Petak 11.07.2014 - 13:32

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Ćupriji Dušan Stamenković izjavio da očekuje da požar na deponiji smeća, koji gori već 12 dana, bude ugašen do ponedeljka

(Foto: Kurir) (Foto: Kurir)
Stamenković se nada da će se tada ukinuti i vanredna situacija u sedam okolnih sela.
 
Iz Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji saopštavaju da od utorka, od kada vrše merenja, nema opasnosti po živote i zdravlje stanovnika od dima.
 
"Požar gasimo nasipanjem zemlje i do sada je tri četvrtine deponije sanirano. Dnevno se oko 800 kubika zemlje doveze, ocekujemo da do ponedeljka cela deponija bude pokrivena zemljom", precizirao je Stamenković. 
 
"Požar je izbio 30. juna, a rezultati koncentracije opasnih materija u vazduhu sa deponije od 2. jula bili su višestruko viši od zakonom dozvoljenih, to je bilo alarmantno. Problem je kad se dim spusti na zemlju, a aerozagadenje se osećalo u Ćupriji i Paraćinu", kaže Stamenković. 
 
On preporucuje da se radovi na njivama obavljaju uz gas maske, a kada se dim pojavi zatvore prozori i ne obavljaju poslovi van kuća. 
 
"Od utorka vršimo celodnevni monitoring u selima Supska i Isakovo. Štetne i gasovite materija od požara nisu u koncetracijama koje ugrožavaju zdravlje stanovništa i to su rezultati od proteklih nekoliko dana, šta je bilo pre toga ne znam, jer nismo bili angažovani da bi to utvrdili", rekao je rukovodilac ekotoksikološke službe ŽZ Ćuprija Vladan Petrović. 
 
Opština Ćuprija je podnela krivičnu prijavu protiv NN lica pod sumnjom da je deponija namerno zapaljena. Istovremeno se vrše kontrole klanica u Pomoravljaju, zbog velike količine klaničnog otpada na deponiji. Kafilerija u Ćuprji je u maju prestala sa radom i neke od klanica su odlagale otpad na deponiji.
 
B92, Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: