Diković umešan u zločine na Kosovu

Nacionalne vesti - Četvrtak 29.01.2015 - 15:21

Izvršna direktorka Fond za humanitarno pravo Sandra Orlović pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine da što pre pokrene istragu o ratnim zločinima na Kosovu koji se dovode u vezu masovnom grobnicom kod Raške u kojoj su pronađena tela 52 ubijena civila.

(Foto: novosti.rs) (Foto: novosti.rs)

Rasvetljavanje zločina na Kosovu i otkrivanje odgovornih "mora biti prioritet u procesuiranju ratnih zločina u Srbiji, jer se počinioci zločina i danas nalaze u Srbiji", rekla je ona na predstavljanju dosija "Rudnica" o zločinima u četiri sela na Kosovu koji su počinili pripadnici MUP i Vojske Jugoslavije u aprilu i maju 1999.

Sandra Orlović je dodala da je veoma važno da se otkrije ko su ljudi koji su ubijeni, ko je za te zločine odgovoran, ko je i na koji način prevozio i sakrivao tela u masovne grobnice u Srbiji i taj čin okarakterisala kao "produženi zločin prema žrtvama i njihovim porodicama".

Kako je navela, Fond je došao do podataka koji jasno ukazuju da su u zločine počinjene na Kosovu u selima Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo umešani pripadnici 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na čijem je čelu bio sadašnji načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Ona je navela da i svedočenja preživelih i pisani i javno dostupni dokumenti ukazuju na to da su delovi 37. brigade bili prisutni u četiri sela u vreme izvršenja zločina u aprilu i maju 1999. godine.

Sandra Orlović je navela da se iz dokumenata vidi i da su u prevozu i sakrivanju tela nakon zločina učestvovale zvanične institucije i vojni i policijski organi Srbije.

Predstavnica Fonda Milica Kostić kazala je da su se zločini u ta četiri sela na Kosovu odvijali po ustaljenom "principu Vojske Jugoslavije", odnosno da je vojska ulazila u sela rano ujutru, žene i decu proterivala u Albaniju, a muškarce ubijala.

Predstavnica Tužilaštva za ratne zločine Jasna Janković kazala je da tužilaštvo radi na identifikaciji tela pronađenih u masovnoj grobnici i da je to početak predistražnog postupka. Ona je dodala da je cilj tužilaštva da se otkriju odgovorni za ove zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije maja 2010. godine otkrilo je "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih između 1998. do 1999. godine.

Iskopavanja na lokaciji Rudnica počela su 23. aprila 2014. godine, na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Do oktobra prošle godine Euleksu su predati posmrtni ostaci ukupno 52 osobe čime je, kako je tada saopštila Komisija Vlade Srbije za nestale, okončan proces predaje svih pronađenih, ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostakaka sa lokacije Rudnica čiji je identitet utvrđen metodom analize DNK.
 

Blic, Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: