Dinar prebacio kotu 117!

Nacionalne vesti - Ponedeljak 11.08.2014 - 11:54

Dinar će danas oslabiti 0,1 odsto i prvi put ove godine vrednost evra će premašiti 117 dinara, jer će zvanični srednji kurs biti 117,0851 dinara za evro

Dinar sve više pada u odnosu na evro Dinar sve više pada u odnosu na evro

Nacionalna valuta će prema zajedničkoj valuti evrozone vredeti 1,2 odsto manje nego pre mesec dana i 2,7 odsto manje nego godinu dana ranije.

Dinar je ove godine bio najjači 1. januara, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinar, a njegova prethodna najniža vrednost bila je u petak, 8. avgusta kada je srednji kurs bio 116, 9904 dinara za jedan evro.

NBS je od početka godine kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 870 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu u cilju sprečavanja većih dnevnih oscilacija.

Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, za Novosti kaže da su oscilacije deviznog kursa, kakve su prethodnih dana bile prisutne kod nas, ali i u regionu, uobičajene u režimu fleksibilnog deviznog kursa.

Ona navodi da osnovni razlozi potiču iz međunarodnog okruženja i tiču se neizvesnosti geopolitičke situacije u vezi sa Ukrajinom i monetarne politike američkih Federalnih rezervi.

- Uticaji iz domaćeg okruženja vezani su za tempo konsolidacije javnih finansija ali i za povećanu tražnju za devizama brojnih kompanija koje posluju u Srbiji i isplaćuju dividende iz ostvarene dobiti. Činimo sve da naša zemlja bude ambijent u kome će dobit onih koji ovde posluju biti još veća ali očekujemo i da zarađeni novac i reinvestiraju u Srbiju i povećaju zaposlenost - navodi Tabaković za Novosti.

Novosti, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: