Direktori JP preko konkursa najkasnije marta 2017?

Nacionalne vesti - Petak 22.07.2016 - 18:02

Prema novom Zakonu o javnim preduzećima sva javna preduzeća moraju imati direktore koji su izabrani na javnim konkursima do 4. marta 2017, ponovila je pomoćnica ministra privrede Dubravka Drakuluć je na konferenciji "Zakon o javnim preduzećima - primena na lokalnom nivou".

Izbor direktora na konkursu bio predviđen i prethodnim zakonom; Foto: Flickr Izbor direktora na konkursu bio predviđen i prethodnim zakonom; Foto: Flickr

Ona je objasnila i da će "jedino direktori koji su po starom zakonu izabrani na konkursu nastaviti da do isteka svog mandata rukovode javnim preduzećem".

Ovom temom Insajder.net se bavio u aprilu.

Tada su novinari Insajdera u kratkom intervjuu pomoćnicu ministra privrede Dubravku Drakulić pitali da li će ovaj zakon ostati "mrtvo slovo na papiru", kao što je bilo s prethodnim Zakonom o javnim preduzećima, kojim je takođe propisan izbor direktora javnih preduzeća na konkursima.

Od 19 javnih preduzeća koja su analizirali novinari ove redakcije, došli su do podatka da su putem konkursa izabrani direktori u samo tri javna preduzeća.

Jedan od njih, direktor EPS-a Aleksandar Obradović, pre nekoliko meseci je smenjen , a na njegovo mesto došao je Milorad Grčić, kadar SNS-a i bivši direktor Rudarskog basena Kolubara.

Ispostavilo se da Vlada nije poštovala ni prethodni Zakon, iako su se predstavnici svih partija, najčešće tokom izbornih kampanja, zalagali za departizaciju javnih preduzeća i uvođenje profesionalnih menadžera umesto stranačkih direktora.

Ta preduzeća su u postizbornom periodu oduvek tretirana kao važan partijski plen.

Ova preduzeća uglavnom posluju kao gubitaši, a država novcem iz budžeta garantuje za njihove dugove.
 

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: