Dodik: Vučićevu inicijativu treba podržati

Nacionalne vesti - Subota 08.08.2015 - 08:05

Predsednik RS Milorad Dodik naveo je da treba podržati inicijativu Aleksandra Vučića o uspostavljanju jednog dana sećanja na žrtve na prostoru bivše Jugoslavije.

Sa odavanja počasti žrtvama Oluje. Foto TANJUG - Jaroslav Pap Sa odavanja počasti žrtvama Oluje. Foto TANJUG - Jaroslav Pap

On je za TV Pink, rekao da je to dobra inicijativa premijera Vučića, koja dolazi u pravom trenutku i deo je kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i saradnje u regionu.

Prema njegovim rečima, ta inicijativa treba biti podržana, pošto 20, odnosno 25 godina nije bilo dovoljno da se uspostavi stalni proces pomirenja koji bi ujednačio i imao isti standard prema stradanju, i postoje različita viđenja i retorika.

Dodik je ukazao da je u Sremskoj Rači održana zajednička ceremonija na dostojanstven način, bez ijednog ispada, širenja zle krvi i mržnje, te čak uz pozivanje na pomirenje i oprost, ali ne i zaborav.

On je rekao da se Hrvatskoj ne može osporiti da obeležava šta misli da treba, ali kada obeležavanje dobije elemente nacionalističkg orgijanja onda to šalje jednu ružnu poruku.

"Pomalo je neshvatljivo da se obeležava dan kada je isterano 250.000 ljudi i ubijeno 2.000 civila samo zato što su bili u izbegličkoj koloni", naglasio je Dodik dodajući da za stradanja Srba na svim prostorima bivše Jugoslavije nije niko odgovarao.

Prema njegovim rečima veoma je važno što je došlo do zajedničkog obeležavanja žrtava Srbije i RS, jer smo počeli zaboravljati na činjenice.

- Ne može se naći niti jedno mesto gde su Srbi počinili veći zločin nad Hrvatima u Hrvatskoj, a zaboravlja se Jasenovac, "Oluja" i imovina koje je ostalo za Srbima. Gubili smo iz vida ukupan obim stradanja Srba na prostorima bivše Jugoslavije - ukazao je on.

Kada se pogleda kumulativno, rekao je Dodik, onda će se videti da su Srbi najstradalniji narod na Balkanu u procesu raspada bivše Jugoslavije, i da su platili ogromnu cenu svoje zablude.

Kako bi se sačuvalo sećanje na žrtve, Dodik je predložio snimanje, kao je rekao, "mega filma" o stradanjima Srba.

- Moramo učiniti nešto što može za mlade da znači spoj sa istinom, a to je da se okupimo oko snimanja mega filma da se okupe sva ta stradanja, sa centralnim mestom za Jasenovac, urađeno na taj način da mladi spoznaju tragediju svih tih događaja. To je ideja koje bi RS i Srbija morale da realizuju - naglasio je on.

B92, OK Radio, RTV Pink

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: