Duguju mu 145 plata

Nacionalne vesti - Sreda 30.07.2014 - 23:23

Rade Stoković i još dvadesetak radnika “Komgrap Makiša” nisu primili platu 12 godina.

Stoković ne prima platu 12 godina Stoković ne prima platu 12 godina

Njima se duguje 145 zarada, već godinama im ne uplaćuju staž, nemaju zdravstvenu knjižicu. Petoro ih je umrlo ne dočekavši novac koji im firma duguje.

- Od 2002. godine nismo dobili ni dinar. Doprinosi su nam uplaćivani do juna 2007, a otad niti nam ide staž, niti dobijamo plate, iako imamo dve pravosnažne presude kojima sud nalaže “Komgrapu” da nam isplati sve što nam duguje. Ljudi nemaju od čega da žive, a o penziji mogu samo da sanjaju. Na kraju biološkog i radnog veka, istrošenog zdravlja, prinuđeni su da čiste septičke jame i da na grobljima kopaju rake kako bi zaradili za koru hleba - priča Rade Stoković.

- U vlasništvu ove firme bile su dve upravne zgrade na Terazijama i u Kosovskoj, po jedna na Severnom bulevaru i Banovom brdu, tri hale ukupne površine 7.200 kvadratnih metara u Železniku, Kijevu i Rakovici, šest fabrika betona, dva restorana, hoteli u Sokobanji i na Bežanijskoj kosi, apartmani na Kopaoniku - navodi Stoković.

Najveći građevinski gigant u bivšoj Jugoslaviji, korporacija “Komgrap” nekada je zapošljavala 14.000 radnika u okviru 11 zavisnih preduzeća. Onda je 2007. godine usledila privatizacija. Procene stručnjaka bile su da ovo preduzeće vredi oko 200 miliona evra, a prodato je firmi Slobodana Stankovića “Integral inžinjering” iz Laktaša u Republici Srpskoj za 4,3 miliona.

- Ova firma, na čelu sa direktorom Draškom Pašićem, trebalo je da uloži 4,5 miliona evra u proizvodnju, ali su umesto toga isekli sve mašine ogromne vrednosti i prodali ih kao staro gvožđe kako bi nam, navodno, isplatili zarade. Samo u Makišu je isečeno više od 100 mašina, među kojima je bila i presa za proizvodnju vratnih krila vredna šest miliona evra. Opet ni dinara nismo videli - objašnjava Stoković.

Rade Stoković je dve godine pred penziju premešten u preduzeće “Komgrap zanat” koje je, kako kaže, neposredno pre njegovog premeštanja bilo ugašeno. Kao tehnološki višak, automatski je dobio otkaz, iako kao predsednik Sindikata “Nezavisnost“ nije smeo da bude otpušten zbog sindikalnog delovanja, što je potom potvrđeno i sudskom presudom.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: