Đurić: Otvorena sezona lova na Srbe

Nacionalne vesti - Ponedeljak 07.09.2015 - 08:48

Atmosfera linča i izostanak osude i reakcije Prištine, predstavljaju suštinski problem zbog kojeg se ponavljaju napadi na Srbe, izjavio je direktor Kancelarije.

Ekstremne albanske partije stvaraju atmosferu linča na Srbe. Foto: NSPM Ekstremne albanske partije stvaraju atmosferu linča na Srbe. Foto: NSPM

Napadi se ponavljaju zbog atmosfera linča koju kontinuirano stvaraju najekstremnije političke stranke Albanaca na Kosovu i izostanka glasne osude i konkretne reakcije prištinskih elita i institucija, rekao je Marko Đurić.

"Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno oni u enklavama i povratničkim sredinama, u kontinuitetu su izloženi napadima, bilo da su oni etnički motivisani ili da je reč o klasičnim krivičnim delima iz koristoljublja", upozorio je Đurić u razgovoru za "Večernje novosti", povodom napada na 23-godišnjeg mladića iz Klokota.

"Kada neko otvoreno preti destabilizacijom i blokadom čitavog društva zbog formiranja ZSO, prirodno je da to neko shvati kao proglašenje otvorene sezone lova na Srbe", rekao je Đurić i ocenio da se reakcija kosovske policije povodom napada na Srbe u izvesnoj meri promenila na bolje.

Đurić je rekao i da ZSO predstavlja instrument zaštite i napretka srpske zajednice na KiM i da je "teško shvatiti otpor s kojim albanska politička javnost prima tu ideju, jer ona ne ugrožava nikog, osim one albanske političare koji svoje programe zasnivaju na šovinističkim konceptima.

"Formiranje ZSO je nepovratan proces. Čini se da međunarodna zajednica kao garant sprovođenja sporazuma više nije raspoložena da Prištini toleriše razne nesuvisle izgovore za otežavanje procesa normalizacije i to mi uliva nadu da će ZSO biti formirana usloro", zaključio je Đurić za "Novosti".

B92, Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: