Egzodus Albanaca sa Kosova

Nacionalne vesti - Petak 06.02.2015 - 10:04

Od decembra prošle godine nemaština je naterala preko 30.000 Albanaca s Kosova da preko Subotice spas potraže u evropskim zemljama.

Nezapamćene gužve na autobuskoj stanici u Prištini, foto Rojters Nezapamćene gužve na autobuskoj stanici u Prištini, foto Rojters

Na stotine albanskih porodica svakodnevno odlaze autobusima iz južne srpske pokrajine, dok prevoznici zadovoljno trljaju rukama zbog nenadanih zarada.

Kako je navala za kartama poprimila neverovatne razmere, svaki prevoznik je uveo još po tri linije, tako da samo noću iz Prištine polazi oko deset autobusa koji su prepuni.

- Imamo velike gužve. Karta mora da se rezerviše bar nedelju dana unapred za Beograd. Ne pamtimo ovako nešto - rekli su za „Blic“ u prevoznoj agenciji „Adio turs“, koja saobraća na liniji Priština-Beograd.

Iako su kosovske vlasti najavile kazne od 7.500 evra za one koji ilegalno putuju u Evropu, ljudi se na to ne osvrću.

- Bolje je i da odem u zatvor i da tamo imam šta da jedem nego da gledam kako mi cela porodica gladuje.

U mojoj kući živi nas šestoro i niko nije zaposlen. Dole više nema budućnosti.

Ako vlast neće da pomogne, onda moramo da bežimo jer drugog rešenja nema - priča Albanac s Kosova koji je s porodicom došao u Suboticu.

Da je nezapamćen broj Albanaca s Kosova pristigao u Suboticu, potvrđeno je i na autobuskoj stanici tog grada.

- Najveća gužva je subotom. Ne pristižu baš svaki dan, ali svakako se ovako nešto nije dešavalo u prošlosti - kažu na autobuskoj stanici u Subotici.

Prvi cilj Albanaca s Kosova je upravo ovaj grad, u koji putuju direktno ili preko Beograda, a potom se masovno prebacuju u Mađarsku, odnosno u Evropsku uniju.

- Nemam više od čega decu da prehranim. Čuo sam da Nemačka, Švajcarska i Francuska daju azile, pa sam krenuo na put. Nije mi bitno gde ću da budem. Čak i da ostanem u Mađarskoj, bolje je nego na Kosovu.

Vlasti prete i govore kako se ovo mora sprečiti zbog integracija, ali oni ovo ne mogu zaustaviti jer nemamo od čega da živimo. Platio sam 300 evra čoveku koji će me prevesti u Mađarsku, a za dalje ćemo videti - kaže B. K. (39), koji je smešten u hotelu u Subotici i ovih dana planira prelazak u Mađarsku.

 
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: