EK: U dijalogu BG-PR nema ultimatuma!

Nacionalne vesti - Četvrtak 27.10.2016 - 12:45

Evropska komisija je saopštila da dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio, niti će biti zasnovan na ultimatumu.

Federika Mogerini će razgovarati sa premijerom Srbije; FOTO: Thinkstock Federika Mogerini će razgovarati sa premijerom Srbije; FOTO: Thinkstock

To je saopšteno povodom novih zahteva kojima Priština uslovljava nastavak dijaloga rečeno Tanjugu u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji su rekli da je fokus dijaloga u ovom trenutku na primeni onoga što je već dogovoreno.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila je u Briselu da nije upoznata s dokumentom Prištine kojim se postavljaju novi uslovi pred Beograd, ali je istakla da je EU posrednik u dijalogu čije je trenutni fokus primena postignutih sporazuma.

Ona je potvrdila da će u četvrtak doći do telefonskog razgovora premijera Srbije i Federike Mogerini.

"Nisam upoznata sa dokumentom Edite Tahiri, ali stav EK je vrlo jasan - EU je posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane.

To je dijalog i ništa drugo sem dijaloga. Ono na šta smo sada usredsređeni je primena postignutih dogovora.

Ima puno dogovora oko kojih su se obe strane saglasile i ima sporazuma koji tek treba da budu primenjeni", rekla je Kocijančičeva odgovarajući Tanjugu na pitanje o novim zahtevima Prištine.

Primena jednog sporazuma nije uslovljena primenom drugog, istakla je, već svi idu zajedno.

Te sporazume moraju da primene obe strane i to što pre, naglašava Kocijančičeva

Prema njenim rečima, obe strane su se jasno obavezale na dijalog.

"Nadamo se da će se tako i nastaviti", rekla je ona.

Na pitanje Tanjuga da li EU ima neki plan za sledeću fazu dijaloga i da li se o tome diskutuje, Kocijančičeva je ponovila:

"Možda me niste čuli dobro, fokus dijaloga u ovom trenutku je na primeni postignutih dogovora. Obe strane su postigle dogovor o mnogim pitanjima i to se mora primeniti."

Povodom najave premijera Srbije Aleksandra Vučića da će razgovarati s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Kocijančičeva je odgovorila da može da potvrdi da je Federika Mogerini u "redovnom kontaktu s obe strane".

"I mislim da će ona obaviti telefonski razgovor sa premijerom Vučićem."

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će se tokom treće faze dijaloga Beograda i Prištine, koja će, prema njenim rečima, biti i poslednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Edita Tahiri je dostavila parlamentaroj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora s Beogradom.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: