EP neće usvojiti rezoluciju o Srebrenici

Nacionalne vesti - Četvrtak 25.06.2015 - 11:14

Stalni izvestilac za BiH u Evropskom parlamentu izjavio je da je u EP za sada odlučeno da se povodom godišnjice masakra u Srebrenici održi samo debata.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP


Rezolucija u ovom trenutku ne bi bila od koristi u BiH i regionu, izjavio je Kristijan Dan Preda.

"Smatrali smo da je važno da obeležimo ovu izuzetno tužnu 20. godišnjicu u Parlamentu, da se setimo žrtava, odamo poštu njhovim prodicama i obezbedimo da se tako nesto nikad ne ponovi", rekao je on.

"Nismo tražili rezoluciju jer nismo smatrali da bi to bilo od pomoći u sadašnjem kontekstu kako u zemlji tako i na regionalnom nivou," rekao je Preda.

I u BIH gotovo svi sagovornici su se sa time složili, dodao je izvestilac u intervjuu za Juropean Western Balkans (EWB).

Inicijator rezolucije o Srebrenici u EP bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčić iz poslaničke grupe ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu) a poslanici su razmatrali mogućnost da ona bude usvojena kao dokument ili da bude deo govora predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca na plenarnoj sednic. Jakovič je svojevremeno i sam rekao da je manje važno da li će biti usvojena kao dokument, ili deo govora na plenarnoj sednici.

Preda je prošle nedelje boravio u BiH gde je imao niz sastanaka sa političkim predstavnicima i učestvovao na konferenciji "Zašto Evropa" u organizaciji fondacije Konrad Adenauer.

On kaže da je na početku njegovog sadašnjeg mandata u EP u poslaničkoj grupi EPP (Evropska narodna partija) dogovoreno da se traže dva izvestilačka mesta, za Srbiju i BiH.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana su nam važne ali smo smatrali da je iz različithi razloga važno da se koncentrišemo na ove dve zemlje." dodao je on.

Preda smatra da je BIH suočena sa mnogim izazovima na putu ka EU a da je jedan od najvažnijih borba protiv korupcije.

Na pitanje šta smatra naročito značajnim za dalju integraciju celog regiona Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da tu postoje dva glavna pitanja i da su ona zapravo povezana.

"Za napredak u integracijama celog regiona potrebni su nam dobrosusedski odnosi i pomirenje. Kako da napredujemo ka Evropi ako stare rane nisu zalečene, a tenzije i dalje postoje" upitao je on podsećajući da je pomirenje od početka u središtu evropske integracije.

Iz te prespektive treba pozdraviti skorašnje inicijative Evropske komisije o međupovezanosti agende za Zapadni Balkan, dodao je on.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: