EP: Ramina izjava nije mnogo srećna

Nacionalne vesti - Utorak 14.04.2015 - 13:16

Sve političke grupe u Evropskom parlamentu smatraju da "nije mnogo srećna" izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Foto: Beta Foto: Beta

One naglašavaju da su za ujedinjavanje kroz članstvo u Evropskoj uniji, "dok je neprihvatljivo pozivanje na bilo koja druga opredeljenja".

To je danas posle usvajanja nacrta rezolucije o Albaniji u Spoljnopolitičkom odboru EP, agenciji Beta izjavio izvestilac EP za Albaniju, nemački poslanik Knut Flekenštajn.

On je naglasio da dobro poznaje Ramu i iz kontakata s njim zaključuje da bi albanski premijer "možda želeo neko brže ujedinjavanje", za šta, međutim, "nema nikakve realne alternative i Rama to dobro zna".

Izvestilac EP za Albaniju je napomenuo da to na određeni način potvrđuje, takođe, izjava šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija.

Tači je prilikom posete Zagrebu izjavio da se on i Rama zalažu za "Evropu otvorenih granica", ali je dodao da nisu "govorili o nacionalnom ujedinjenu ili promeni granica".

Tači je, međutim, takođe izjavio da Ramine reči "odražavaju realnost koja se može ostvariti u budućnosti i proizaći iz izolacije Kosova od strane EU".

Nemački poslanik i izvestilac EP za Albaniju je pozvao i zvaničnike i javnost u Srbiji da na tu situaciju i Ramine izjave reaguju odmereno, bez preterivanja.

Flekenštajn je objasnio da su se predstavnici svih političkih grupa u Spoljnopolitičkom odboru EP konsultovali uoči usvajanja nacrta rezolucije o Albaniji, i zaključili da Ramina izjava o ujedinjavanju Albanije i Kosova "nije mnogo srećna".

On je dodao da je prava stvar "velika Evropa" i na opasku Bete da li time želi da kaže da je neprihvatljivo zalaganje za neku "Veliku Albaniju", rekao: "Ja to ne želim da kažem, ali podvlačim da je ujedinjenje kroz članstvo u EU pravi put".

Flekenštajn je objasnio da se u njegovom ranije pripremljenom izveštaju za rezoluciju EP o Albaniji, to pitanje i Ramina izjava ne pominju jer je izveštaj napisan ranije.

U nacrtu rezolucije, o kojoj će EP raspravljati i na plenarnom zasedanju, kaže se da "Albanija ima konstruktivne odnose sa susedima i njeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU služi kao primer".

Albaniji su u ovom dokumentu upućene čestitke za dobijanje statusa kandidata za članstvo, mada se podvlači da vlasti u Tirani moraju sprovesti reforme radi jačanja vladavine zakona, pravosuđa, državne uprave i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: