"EU je podržala Srbiju, a ne svoju članicu"

Nacionalne vesti - Subota 26.09.2015 - 07:58

Vlada Srbije je donela odluku o stavljanju van snage kontramera preduzetih prema Hrvatskoj nakon što je ta država blokirala granice ka Srbiji.

Srbija odblokirala granice. FOTO:Tanjug/Rade Prelić Srbija odblokirala granice. FOTO:Tanjug/Rade Prelić

U tekstu odluke navodi se da je vlada stavila van snage zaključak o uvođenju kontramera Republike Srbije na jednostrane mere koje je Vlada Republike Hrvatske uvela protiv vitalnih ekonomskih interesa Republike Srbije.

Odluka je stupila na snagu odmah i kamioni i roba iz Hrvatske nakon 22.00 sata krenuli su po uobičajenoj proceduri da ulaze u Srbiju.

“Republika Hrvatska je odustala od jednostranih mera koje su donete protiv ekonomskih interesa Republike Srbije. To ne smatram pobedom Srbije i Vlade, to je pobeda razuma, budućnosti i kao premijer pozdravljam odluku hrvatske vlade, bez obzira kakav je njen motiv“, rekao je premijer Aleksandar Vučić na početku sednice.

On je potom predložio da se donese odluka o ukidanju kontramera.

"U skladu sa tim želim da predložim da večeras donesemo odluku o predlogu zaključka kojim bi se naše kontramere stavile van snage. Mi nismo želeli da donesemo kontramere, već da zaštitimo zemlju i interese. Naša politička reakcija je donela rezultat, od večeras će na svim graničnim prelazima biti omogućen ulaz kamionima sa hrvatskim registarskim tablicama“, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je odigrala ključnu ulogu u rešavanju spora.

“Pokazano je da vladavina prava nije samo prazna sintagma, pozvali smo se na poštovanje dogovora o SSP i zato smo mogli da dođemo blizu otvaranju graničnih prelaza. To je pokazalo koliko je Vlada bila u pravu kada je verovala u pravno i političko nadmetanje, naša ubedljivost i argumentacija je mogla da prođe jer ljudi iz EU žele da poštuju zakone i slovo ugovora. Mi smo dobili podršku, a ne članica EU, to govori o našem odgovornom pristupu i to je jedina politika Vlade Srbije“, istakao je Vučić.

Pre zatvaranja sednice za javnost, obratio se i vicepremijer Ivica Dačić, koji je ponovio da ovakav razvoj situacije znači pobedu politike Vlade Srbije, ali i poraz politike hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: