EU odložila otvaranja poglavlja sa Srbijom

Nacionalne vesti - Četvrtak 30.06.2016 - 13:02

Evropska unija otvorila je novo poglavlje u pregovorima o članstvu s Ankarom, a otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom je odloženo pošto o tome nije postignuta saglasnost ni na novom sastanku radne grupe Saveta ministara EU za Zapadni Balkan, održanom u četvrtak, rekli su novinarima izvori u Savetu ministara EU.

Otvaranje poglavlja odloženo za juli ili septembar; Foto: DW Otvaranje poglavlja odloženo za juli ili septembar; Foto: DW

Holandija se nadala da će moći da otvori ova poglavlja tokom svog predsedavanja EU koje ističe u četvrtak, ali oko toga nije postignut konsenzus svih zemalja članica, izjavio je predstavnik holandskog predsedavanja za RTS.

Otvaranje ključnog poglavlja 23 o vladavini prava u pregovorima EU sa Srbijom je pomereno možda za juli ili septembar prevashodno zbog otpora Hrvatske koja traži da Srbija povuče regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine, obezbedi automatski broj poslanika za hrvatsku manjinu u srpskom parlamentu i u punoj meri uspostavi nedovoljnu, kako to smatra Zagreb, saradnju s Haškim sudom.

U četvrtak je je, s druge strane, otvoreno poglavlje u pregovorima s Turskom u sklopu sporazuma o sprečavanju ilegalne imigracije.

To je 16. otvoreno poglavlje i tiče se budžetskih i finansijskih odredbi.

Sve ostale članice EU smatraju da je Srbija ispunila sve uslove za otvaranje poglavlja 23. i 24. koja obuhvataju vladavinu prava i temeljne slobode, ali i Velika Britanija nije prenela svoj stav za utvrđivanje zajedničke pregovaračke pozicije EU iz tehničkih razloga, budući da posle referenduma o nezavisnosti u Britaniji sad radi vlada u ostavci.

Otvaranje Poglavlja 23 se zbog zahteva Hrvatske prolongira već mesecima.

Hrvatski premijer u ostavci Tihomir Orešković je u utorak u Briselu izjavio da se stav Hrvatske oko otvaranja pregovora EU sa Srbijom u poglavlju 23 nije promenio, uz tvrdnju da to što Hrvatska traži, traže i druge članice EU.

Zvaničnici u Savetu ministara EU su objasnili da su praktično sve ostale članice EU predočile Zagrebu da ta za Hrvatsku navodno sporna pitanja ne spadaju u "pravnu tekovinu" Unije, što je temelj za pregovore o članstvu, već da to treba rešavati odvojeno bilateralno.

Ambasadori Holandije, Slovačke i Nemačke u Srbiji izrazili su podršku nastavku procesa proširenja EU i nadu da će poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom "biti otovrena što pre".

Na svečanosti povodom slovačkog preuzimanja predsedavanja Savetu EU od Holandije, holandski ambasador Hendrik van den Dol je rekao da je "duboko razočaran" što napori koje su uložili Srbija, holandsko predsedavanje i Evropska komisija nisu doveli do konsenzusa po tom pitanju.

Nemački ambasador Aksel Ditman poručio je da Berlin nastavlja da podržava otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom "što je pre moguće" i da je EU posvećena tome da Srbija postane članica.

n1info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: