EU:Srbija sama bira

Nacionalne vesti - Ponedeljak 18.08.2014 - 07:13

Pregovori Srbije za članstvo u EU dobro napreduju, ali Beograd u vreme ulaska u EU mora da se uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom, izjavio je Peter Stano.

Kome li se privoleti carstvu? Kome li se privoleti carstvu?

Portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea je ocenio da pregovori Srbije sa EU dobro napreduju i da je do sada izvršen analitički pregled 18 od ukupno 35 poglavlja, ili se ona nalaze u procesu skrininga.

"Usvojeni su izveštaju za važna poglavlja 23 i 24 i Vlada Srbije već radi na akcionim planovima za njih. Otvaranje jednog ili više poglavlja zavisi od odluke zemalja članica EU i do toga dolazi kada one osete da je sve u ovom procesu spremno i da pregovori mogu da započnu", rekao je Stano za današnje "Novosti".

On je naglasio da EU nikoga ni na šta ne primorava, navodeći da je "Srbija napravila dobrovoljni izbor kada je podnela zahtev za članstvo u EU".

"Nije EU tražila od Srbije da joj se pridruži. Bila je to odluka Srbije da zatraži da se priključi zajednici zasnovanoj na vrednostima, principima, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda, zarad stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti svojih gradjana. I, EU je odgovorila pokretanjem pristupnih pregovora", rekao je Stano.

"Što se tiče sankcija protiv Rusije, koje je uvela EU na jasnim pravnim osnovama zbog ilegalne aneksije Krima i kontinuirane destabilizacije Ukrajine, postoje treće zemlje koje se usaglašavaju s njima. Očekuje se da se Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo, u potpunosti uskladi sa svim odlukama spoljne politike EU u vreme ulaska u Uniju", istakao je on.

Stano je rekao da ne sumnja u posvećenost Srbije dijalogu sa Prištinom, podsećajući da su evropske integracije sveobuhvatan proces reformi i usaglašavanja s pravilima i normama EU.

"To obuhvata rad ne samo na jednom poglavlju već, postepeno, na svih 35. Iako se dijalog trenutno ne vodi zbog postizborne situacije na Kosovu, Srbija nastavlja da radi na važnim pitanjima. Integracije nisu rezultat ili odraz onoga što se dešava tokom nekoliko nedelja ili meseci u odredjenom vremenskom periodu, već stalnih reformskih napora i odlučnosti tokom nekoliko godina", zaključio je portparol evropskog komesara za proširenje.

OK RADIO, Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: