Fakulteti sami odlučuju o broju rokova

Nacionalne vesti - Subota 01.08.2015 - 07:58

Visokoškolske ustanove ubuduće će samostalno odlučivati o broju ispitnih rokova, utvrđeno je izmenama Zakona o visokom obrazovanu koje je usvojila Skupština.

Skupština usvojila izmene Zakona o visokom obrazovanju. Foto: Wikipedia Skupština usvojila izmene Zakona o visokom obrazovanju. Foto: Wikipedia

Izmenama tog zakona, za koje su glasala 139 poslanika, dok je dvoje bilo protiv, precizirano je da se broj ispitnih rokova i termini održavanja ispitnih rokova utvrđuju statutom visokoškolske ustanove.

Vlada Srbije je prošlog oktobra posle razgovora sa studentima donela zaključak da broj ispitnih rokova neće biti definisan zakonom, nego će o tome odlučivati same visokoškolske ustanove.

Izmenama zakona o visokom obrazovanju utvrđuje se granica za završnu godinu kada studenti mogu da računaju na apsolventski staž.

Predviđeno je da studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007. pa sve do školse 2012/2013. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vasitanja, kojima se uslovi za odlazak u penziju zaposlenih u u prosveti usklađuju sa Zakonom o radu.

Izmenama tog zakona, za koje je glasalo 142 poslanika, dok je troje bilo protiv, predviđeno je da prosvetni radnici imaju mogućnost da odluče da li će otići u penziju kada ispune jedan od dva uslova, odnosno 65 godina starosti i 40 godina staža, ili kada ispune oba uslova, što je predviđeno i Zakonom o radu.

Usvajanjem izmena tih zakona, kao i usvajanjem još 12 tačaka dnevnog reda parlament je završio vanrednu sednicu.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: