Gardisti spremni za paradu u Pekingu

Nacionalne vesti - Petak 14.08.2015 - 12:14

Gardisti Vojske Srbije poručili su da su spremni za paradu u Pekingu, koja će biti održana 3.septembra i da će u najboljem svetlu predstavljati vojsku i državu.

Parada povodom 70 godina od pobede nad fašizmom.. Foto: Ministarstvo odbrane RS Parada povodom 70 godina od pobede nad fašizmom.. Foto: Ministarstvo odbrane RS

Parada u Pekingu biće održana povodom 70 godina svetske Pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, a na njoj će osim Srbije učestvovati i Rusija, Pakistan, Meksiko, Kuba, Tadžikistan, Kazahstan, Belorusija, Monglija, Egipat, Laos, Kambodža, Kirgistan i Vanuatu.

Vođa srpske delegacije potpukovnik Vladimir Vukajlović rekao je da je Garda završila pripreme koje su planirane u Srbiji, te da će u narednih nekoliko dana u Peking krenuti 81 gardista, koji će predstavljati Srbiju na Vojnoj paradi 3. septembra.

Vukajlović je istakao da je nedavno učešće na paradi u Moskvi bilo neprocenjivo iskustvo koje je gardistima olakšalo prpreme za pekinšku paradu i koje će im olakšati realizaciju tog zadatka.

Uz napomenu da je učešće na paradi u Pekingu novo iskustvo, Vukajlović je rekao da bi strojevi korak i sama parada trebalo da budu u nekom blažem ritmu.

Komandant Gardijskog bataljona i Nacionalnog ešalona VS major Marko Marjanović poručio je da su gardisti pripremljeni za zadatak i da nemaju čega da se stide u Pekingu.

"Predstavićemo našu vojsku i zemlju u najboljem svetlu", rekao je on i dodao da je strojevi korak kojim će se kretati gardisti propisan pravilima službe i da je malo teži i komplikovaniji u odnosu na većinu stojevih koraka stranih vojski.

Razvodnik Bojan Marić, jedan od gardista koji će predstavljati Srbiju u Pekingu, rekao je da su pripreme za tu paradu prošle dobro, da se vežbalo svakog dana i da su gardisti uspeli da postignu željeni "korak i ritam".

Puške za paradu obezbeđuje kineska strana, a reč je o tipu T-51 koje su najsličnije poluautomatskim puškama M-59 koje koristi garda VS.

Gardisti Srbije će nositi prepoznatljivu svetlo plavu počasnu uniformu koju nose prethodnih 60 godina.

Gardisti početkom sledeće nedelje putuju u Kinu, a njihov povratak u Srbiju predviđen je dan posle parade.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: