Gde su srpski ambasadori

Nacionalne vesti - Sreda 13.05.2015 - 19:58

Srbija u ovom trenutku nema ambasadore u mnogim državama u kojima inače ima diplomatska predstavništva.

Foto: B92 Foto: B92

I pored najava iz vlasti, Srbija i dalje nema ambasadore u Berlinu, Zagrebu ili Atini.

U naredna četiri meseca biće imenovano 20 novih šefova diplomatskih misija u inostranstvu. Ovo je izjavio šef diplomatije Ivica Dačić u avgustu prošle godine. Devet meseci kasnije - rezultata nema.

Srbija od ukupno 69 ambasada u svetu nema ambasadore u 12 država:

To su: Nemačka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Grčka, Argentina, Hrvatska, Liban, Saudijska Arabija, Sirija, Gana, Iran, Indonezija i Katar.

U šest država je ambasadorima istekao mandat i nisu zamenjeni novima i to u Norveškoj, Poljskoj, Kipru, Albaniji, Kubi i Libiji.

Iako u Nemačkoj nemamo ambasadora od jula 2012. kada je opozvan Ivo Viskovic, ministar Dačić sada kaže da Vlada želi da sva imenovanja reši u paketu i da je pokrenuta procedura.

Međutim, prema saznanjima B92, nijedan predlog još nije stigao do Odbora Vlade Srbije za spoljnu politiku.

Pošto na kraju procesa ambasadore, na predlog Vlade, postavlja predsednik Republike, Dačić objašnjava da nije sve u njegovim rukama.

- Još jednom ću podsetiti da to nije samo stvar Ministarstva spoljnih poslova. To je stvar međusobne koordinacije pre svega u tom kadrovskom smislu - kaže Dačić.

Dugogodišnji karijerni diplomata koji je službovao u našim ambasadama u Rusiji i Belorusiji Srećko Đukić objašnjava da strane države posle nekog vremena počinju da pitaju zašto Srbija nema postavljene ambasadore.

On kaže da ne može dugo diplomatski da se eskivira to pitanje.

- Diplomatski odgovor zadovoljava neko vreme i može da zadovolji određeni period vremena od nekoliko meseci, pa možda i do godinu dana. Ali, sve preko toga govori i šalje jednu neprijatnu sliku o celoj našoj zemlji i o efikasnosti - navodi Đukić.

Otpravnik poslova, koji predstavlja zemlju u odsustvu ambasadora, hendikepiran je jer po diplomatskim pravilima ne može da bude primljen kod ministra spoljnih poslova strane države ili kod predsednika Vlade ili države.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: