Godišnje odlože milion suđenja

Nacionalne vesti - Nedelja 26.07.2015 - 17:35

Srpsko pravosuđe jednio je od najsporijih u Evropi. Godišnje se odloži skoro milion suđenja.

Palata pravde u Beogradu. Foto L. Adrović Palata pravde u Beogradu. Foto L. Adrović

Okrivljeni su na letovanju, advokat nije uspeo da stigne zbog gužve u saobraćaju, zatraženo je izuzeće tužioca ili optuženi ima zdravstvene tegobe baš na dan suđenja, dok u međuvremenu redovno ide na posao.

To su samo neki od razloga za odlaganje suđenja. Do sledežeg glavnog pretresa mogu da prođu i meseci, a najveća radost za okrivljenog je ako nastupi zastarelost u nekom trenutku.

Maratonsko suđenje profesorima optuženima za prodaju ispita u aferi Indeks i posle punih osam godina nije odmaklo od početka.

Drugostepeno suđenje za organizovani šverc cigareta Stanku Subotiću, odloženo po treći put za poslednjih nekoliko meseci. U oktobru nastupa zastarelost krivičnih dela za koja se tereti.

Skoro sedam godina od napada na učesnika antifašističke šetnje u Novom Sadu, nije počelo iznošenje dokaza na suđenju Goranu Davidoviću iz Nacionalnog stroja.

Advokat Dragan Palibrk kaže da bi suđenja mogla da se ubrzaju, ali da sve to iziskuje dosta novca i resursa.

"Najlakše je postaviti rok u zakonu i reći u tom i tom roku mora da se odluči. Ali za poštovanje tog roka država mora da ima logistiku, broj sudija, broj tužioca, tehničku opremljenost", kaže Palibrk.

Jedan od načina da neko izbegne suđenje je i neprimanje poziva.

Pošta se u tom slučaju vraća u sud sa naznakom „nije bio kod kuće" i tek kada se ni drugi put ne pojavi u sudnici, može se tražiti njegovo privođenje.

Na većim suđenjima ovo treba pomnožiti sa brojem okrivljenih.

-Mnogo više bi trebalo uraditi u organizacionom smislu, mnogo manje u zakonskom. Neretko se u prošlosti predlagalo osnivanje posebne državne agencije koja bi se bavila dostavom pismena -kaže Goran Ilić Predsednik Udruženja javnih tužilaca.

Iako su u sudnici na suprotnim stranama, kao tužilac i branilac, Palibrk i Ilic se slažu u jednom.

- Kad nekom sudite za najteže krivično delo, na primer ubistvo, pa nije valjda bitno u kom ćete roku to završiti, već kako ćete to završiti - kaže Palibrk.

- Najbrži preki, odnosno vanredni sudovi, ali naravno da to nije smisao pravosuđa - kaže Ilić.

Da li smo pravosudnom evolucijom, od prekih sudova posle Drugog svetskog rata, stigli do najsporijih sudova u Evropi, videže se u novim izveštaju Evropske komisije na jesen.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: