Godišnjica stradanja Srba u Bratuncu

Nacionalne vesti - Nedelja 12.07.2015 - 16:28

Liturgijom, parastosom i polaganjem cveća odata je pošta srpskim žrtvama koje su pre 23 ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića.

Ukazano da su prve žrtve na ovim prostorima bile srpske. Foto: NSPM Ukazano da su prve žrtve na ovim prostorima bile srpske. Foto: NSPM

Pošta je odata ubijenim iz srebreničkih sela Zalazje i Sase, kao i bratunačkih Biljača i Zagoni

U obraćanjima, posle parastora na groblju u Zalazju, ukazano je da su prve žrtve na ovim prostorima bile srpske, od najmladjih do najstarijih.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, na Petrovdan 1992. godine upale su u nekoliko srpskih sela - ubile 69, a zarobile 22 Srba.

Od aprila 1992. do maja 1996. u srebeničkim srpskim selima ubijeno je 474 osobe, od kojih devetoro dece.

Sećanje na srebreničke žrtve počelo je svetom liturgijom u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, u kojem je priredjena izložba "Stradanja u logoru Jadovno".

Svetoj liturgiji prisustvovao je šef misije OEBS u BiH Džonatan Mur, koji rekao "Tanjugu", da je važno poštovati i srpske žrtve zločina kao i one muslimanske u Potočarima.

"Srebrenica kao i sve opštine u BiH zaslužuju našu pažnju svaki dan. Bila mi je velika čast da učestvujem u ceremoniji 20 godina posle genocida u Potočarima. Moramo poštovati sve žrtve i one koji su preživeli te zločine. Tako je isto važno poštovati i žrtve zločina koji se dogodio pre 23 godine", rekao je Mur.

Posle liturgije predstavnici lokalne samouprave i gradjani položili su vence na groblju u Bratuncu, kao i selima Biljača i Sase.

Obeležavanje sećanja zarvšeno je parastosom, paljenjem sveća i polaganjem cveća poginulim borcima i civilima na spomen obeležju u selu Zalazje.

Vence su položili, izmedju ostalih, izaslanik predsednika RS Miladin Dragičević, izaslanik Predsedništva BiH Zoran Djerić, i Darko Sekulić iz UNHCR-a, kao i zamenica načelnika opštine Srebrenica Biljana Rakić, predsednik Skupštine opštine Miloš Milovanović, i načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mladjenović.

Pored njih, obeležavanju su prisustvovali predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić, funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS), Vjerica Radeta, Zoran Krasić i Dragan Todorović, iz "Obraza" Mladen Obradović, a u ime "Dveri" Boško Obradović.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je Tanjugu da se današnjim obeležavanjem sećanja na žrtve završava manifestacija "Petrovdanski dani" čiji je slogan "23 godine zločina bez kazne".

"To je posvećeno stradanju srpskog naroda na Petrovdan 1992. u Biljači, Sasama, Zalazju i Zagonima, gde je za jedan dan zverski ubijeno 69 srpskih civila i boraca", objasnio je on.

Zamenica načelnika opštine Srebrenice Biljana Rakić rekla je da bi 12. jul trebalo da bude datum kada se obeležava zločin nad Srbima u Podrinju.

Ona je izrazila mišljenje da treba vratiti dan sećanja na srpske žrtve sa prve subote u julu na 12. jul u Srebrenicu, kako bi se čulo u tom gradu i za srpske žrtve.

Mladen Grujičić, predsednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Srebrenice kazao je da ova organizacija 23 godine obeležava stradanje srpskog naroda u Zalazju.

"Mi dolazimo ovde da poštujemo naše žrtve. Ne trebaju nam zvaničnici, niti 50.000 ljudi da bismo pokazali da smo stradali", objasnio je on.

Grujičić je kazao da ono što se juče desilo u Potočarima, kada je napadnut srpski premijer Aleksandar Vučić, ostavlja neobrisiv trag na Srbe u Srebrenici.

"Ako jedan zvaničnik nije zastićen gde se nalazi 2.000 policajaca, kako su onda Srbi u Srebrenici zaštićeni. Bošnjačka strana želi brojem da fascinira svetsku javnost kako su oni stradali tu skupljajući ljude iz dijaspore, i one koji su spremni da učine svašta. Kako onda Srbi mogu da budu sigurni u Srebrenici kada dolaze osobe u grad kako bi napravile ekces", upitao je Grujičić.

Srpski narod, prema njegovim rečima je ponosan, ne veliča svoje žrtve, već ih poštuje.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: