Hag presudio: Nismo agresori

Nacionalne vesti - Petak 05.02.2016 - 09:33

Šef diplomatije Ivica Dačić o zahtevu hrvatskih poslanika u EP: U petak sastanak sa Kovačem, kolegom iz Zagreba.

Dačić: Srbija želi što bolje odnose sa susedima; Foto: Tanjug/Sava Radovanović Dačić: Srbija želi što bolje odnose sa susedima; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

O dve škakljive teme u odnosima Srbije i Hrvatske - prva poseta Tomislava Nikolića Zagrebu i zahtev hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da naša zemlja prizna da je bila agresor - u petak bi, na marginama samita u Amsterdamu, trebalo da razgovaraju dvojica šefova diplomatija Ivica Dačić i Miro Kovač - saznaju "Novosti".

To će biti prvi susret zvaničnika dveju zemalja otkako je u Zagrebu formirana nova vlada.

On će uslediti samo dva dana nakon "packi" hrvatske poslanice Ruže Tomašić u EP, koja je rekla da je Srbija napala Hrvatsku i da zato treba da prizna da je izvršila agresiju.

Ministar Dačić kaže, za "Novosti", da je Međunarodni sud pravde u Hagu imao priliku da se odredi prema ovoj temi i da je odbacio hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid:

- Zašto bismo se mi proglašavali za agresora kad ni sud to nije učinio.


Videćemo da li će to biti i zvanična politika nove hrvatske vlade.

Srbija ostaje pri stavu da gradi što bolje odnose sa susedima i dijalogom rešava sva otvorena pitanja, ali će koristiti i sve mehanizme da zaštiti svoje interese.

Inače, Hrvatska konzervativna stranka Ruže Tomašić nije uspela da uđe u Sabor, a novi šef diplomatije Kovač poručuje da će se nova hrvatska spoljna politika koncentrisati na popravljanje odnosa sa komšijama, pre svega sa Srbijom.

- U vreme kada je Ruža Tomašić izabrana u Evropski parlament bila je deo desne koalicije, ali je u međuvremenu otišla na svoju stranu.

Njeni stavovi danas nemaju nikave veze ni sa HDZ, a ni sa desnom koalicijom koja je formirala hrvatsku vladu - rekao je za "Novosti" visoki izvor u HDZ.

Što se tiče posete Nikolića Zagrebu, ona još nije definisana, ali su kabineti dva predsednika u stalnom kontaktu.

U kancelariji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović kažu da ne žele da susret bude samo protokolaran, već da unapred treba da se reši bar jedno pitanje koje opterećuje dve zemlje.

Nezvanično, "Novosti" saznaju da je glavni razlog što još nije određen datum posete - održavanje izbora u Srbiji.

Evropski parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju o napretku Srbije, u koju nije ušlo ništa od radikalnih zahteva poslanika iz Hrvatske.

EP je pozdravio početak pregovora o članstvu u EU i napredak u normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda i pozvao dve strane da sprovode sporazume, pogotovo o formiranju ZSO.

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: