Haradinaj pušten iz pritvora

Nacionalne vesti - Sreda 17.06.2015 - 20:00

Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj pušten je iz pritvora nakon što je izveden pred istražnog sudiju u Sloveniji.

 Srbija je protiv Haradinaja podigla 108 krivičnih prijava Srbija je protiv Haradinaja podigla 108 krivičnih prijava

Haradinaj ostaje u Sloveniji dok se ne razjasni da li je poternica i dalje važeća.

Slovenačka policija je posle hapšenja izvela Haradinaja pred istražnog sudiju u Kranju, koji je preuzeo dalji postupak, rekao je portparol kranjske policije Bojan Kos, objavio je slovenački portal 24ur.

Haradinaj je posle saslušanja pušten na slobodu.

Državna tužiteljka Marinka Jeraj je objasnila da, uprkos tome, Haradinaj mora da ostane u Sloveniji dok se ne razjasni da li je poternica i dalje važeća ili nije.

Ona nije mogla da kaže koliko bi dugo mogao da traje taj postupak.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj tvrdi da nije bio uhapšen, već da je samo zadržan na ljubljanskom aerodromu do razjašnjenja procedure u vezi sa poternicom Srbije koja datira iz 2006. godine.

Slovenačka policija je ranije danas potvrdila da je bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj uhapšen u Ljubljani po poternici koju je izdala Srbija.

Haradinaj je rekao da su u Ljubljani slovenačke vlasti “reagovale po poternici koju je Srbija izdala za njim 2006. godine“.

“Nisam uhapšen, samo treba vremena da se regulišu stvari sa slovenačkim sistemom“, rekao je Haradinaj i uz smeh prokomentarisao da je zbog cele situacije propustio let za Prištinu.

Haradinaj je rekao da je razočaran u slovenačke vlasti i uporedio ih sa vlastima Srbije.

"Na svim aerodromima je ova poternica uklonjena, osim na ovom u Ljubljani. Tokom puta sam prošao nekoliko aerodroma i nisam imao problema, ali Slovenci su isti kao Srbi, njihova braća", naveo je Haradinaj i dodao da će ostati na aerodromu u Ljubljani još nekoliko sati dok ne bude završena kompletna procedura.

Prištinski list "Koha ditore" je prethodno naveo, pozivajući se na izvore iz Haradinajeve partije AZBK, da je on uhapšen u Ljubljani prilikom povratka iz zvanične posete Nemačkoj, po poternici Srbije iz 2006. godine.

Haradinaju je dva puta suđeno u Haškom tribunalu, a oba puta, 2008. i 2012. godine, oslobođen je optužbi za ratne zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Srbija je protiv Haradinaja podigla 108 krivičnih prijava.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: