I bez preambule, Kosovo deo Srbije

Nacionalne vesti - Utorak 26.07.2016 - 14:06

U javnosti se uveliko spekuliše o zahtevima Evropske unije da Srbija briše iz svog Ustava preambulu, kojom se Kosovo i Metohija definišu kao sastavni deo Srbije, što pravni i politički stručnjaci unapred ocenjuju neprihvatljivim.

Neophodan ustavotvorni referendum; Foto: vss.sud.rs Neophodan ustavotvorni referendum; Foto: vss.sud.rs

"U našem Ustavu, bez obzira na sve druge promene, treba da stoji preambula u kojoj će vrlo jasno biti istaknuto da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije", kaže Petrov za Tanjug.

On, međutim, ističe da čak i kad bi došlo do brisanja preambule, "Kosovo i Metohija bi u ustavno-pravnom smislu ostali deo naše države, jer je tako zapisano u normativnom delu Ustava".

Prema njegovim rečima, kada bi se menjala preambula, postupak za promenu Ustava bi zahtevao da neko od ovlašćenih predlagača, kao što su Vlada, predsednik Republike, najmanje jedna trećina narodnih poslanika ili najmanje 150.000 birača pokrenu postupak za promenu Ustava.

Zatim bi se, kako je naveo, išlo na usvajanje predloga za promenu Ustava, zatim izradu Nacrta akta za promenu Ustava i na njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

"Posle toga moralo bi da bude raspisan ustavotvorni referendum, jer bi o promeni preambule, po Ustavu, morali da se izjasne građani Srbije", rekao je Petrov i napomenuo da do toga ne bi moglo doći bez pozitivne potvrde građana da se Ustav menja ili eventualno preambula briše.

Radun: Izbacivanje preambule "dizanje ruku od Kosova"

Politički analitičar Branko Radun ukazuje da bi brisanje preambule iz Ustava bilo vrlo loše za Srbiju jer bi se, kako je ukazao, poslala poruka da se "na neki način dižu ruke od Kosova".

"Preambula sama po sebi nam nije donela neku jaču poziciju u pregovorima oko statusa Kosova, niti bi njen nedostatak ili izbacivanje nešto dramatično promenilo u statusu Kosova i statusu Srba na Kosovu, ali, ipak, ona ima značaj političke poruke od dalekosežnog značaja", naglasio je Radun.

Njeno izbacivanje bi dovelo do uticaja na "stanje svesti" srpskog društva u smislu da na neki način diže ruke od Kosova, naveo je analitičar.

Radun smatra da priča o izbacivanju preambule iz Ustava više godina figurira u javnosti pod pritiskom određenih zapadnih centara, koji s vremena na vreme pokušavaju da tu temu aktiviraju.

Šešelj: Ustav ne koči funkcionisanje sistema

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da SRS smatra da uopšte nema potrebe da se sada menja Ustav i da je apsolutno protiv izbacivanja  preambule u kojoj se govori o Kosovu.

"Borićemo se protiv svih pokušaja da se kroz promenu Ustav našteti srpskim nacionalnim interesima", rekao je Šešelj Tanjugu.

On je napomenuo da SRS ima ideje da se mnoge stvari u Ustavu bolje urede nego što su sada, da se unesu bolje formulacije itd, ali da smatra da Ustav nijednu instituciju sistema ne onemogućava u ispravnom obavljanju njene delatnosti.

"Oni koji nas forsiraju da menjamo Ustav ne misle dobro Srbiji", napomenuo je lider SRS.

Vučković: Usaglasiti Ustav sa "stvarnim stanjem"

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković kaže da je za tu stranku presudno da zakoni koje usvajamo i Ustav budu slika stvarnog stanja.

"Za nas je realnost dijalog sa Prištinom i u tom smislu, ukoliko jesmo na putu ka Evropskoj uniji, za nas će biti od velikog značaja da pravne dokumente usaglasimo sa onim što čini realno stanje", navela je Vučković.

Što se tiče sadržine preambule, ona, kao i sva pitanja koja se tiču Ustava, prema rečima Vučkovićeve ostaje tema za vrlo široku - i stručnu i građansku i političku raspravu.

Ona očekuje da će u tome parlament "imati svoje vlasništvo nad čitavim procesom".

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: