I Mali plagijator

Nacionalne vesti - Sreda 09.07.2014 - 15:21

Portal Peščanik objavio je i analizu doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog za koji je, kako tvrdi autor Raša Karapandža, ustanovljeno da je plagijat.

Doktor! (Foto: Kurir) Doktor! (Foto: Kurir)
Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije" na FON-u. 
 
- Doktorska teza gospodina Siniše Malog jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne - napisao je Karapandža. 
 
Karapandža je u analizi naveo da na gotovo svim stranama disertacije postoji određeni procenat neoriginalnog teksta, a da je na više od jedne trećine strana svoje doktorske teze Mali prepisao čak 33% ili više teksta. 
 
On je naveo primer za stranu 125 gde Mali iznosi "svoj" zaključak u okviru četvrtog poglavlja, kao i da se potpuno identičan tekst nalazi na strani 26 rada koji su napisali profesori Boris Begović, Boško Živković i Boško Mijatović pod naslovom "Novi model privatizacije u Srbiji" koji je objavio Centar za liberalno-demokratske studije. 
 
Prema Karapandži, Mali je u svojoj doktorskoj tezi upotrebio pun arsenal plagijatorskih metoda - pa je "pored krađe teksta iz raznih izvora napisanih na sprskom... krao tekst i iz izvora pisanih na engleskom jeziku". 
 
- Mali nije samo malo kraduckao, već je plagirao i čitava poglavlja - naveo je Karapandža. 
 
Prema njegovom mišljenju, pored Malog odgovornost leži i na članovima njegove komisije, koji su mu dozvolili da "ovakav nakaradni doktorat odbrani". 
 
Mentor Siniši Malom bio je redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka Jaško Ondrej, a članovi komisije vanredni profesor Fakulteta organizacionih nauka Slađana Barjaktarević Rakočević i redovni profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin. 
 
Karapandža je pozvao Sinišu Malog da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Beograda a Univerzitet u Beogradu da mu oduzme titulu. 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: