I Šapićev doktorat plagijat

Nacionalne vesti - Subota 05.07.2014 - 14:05

Autori analiza doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora megatrenda Miće Jovanovića objavili su da je i disertacija funkcionera DS-a Aleksandra Šapića u pojedinim delovima plagijat.

I Šapić prepisivao (Foto: B92) I Šapić prepisivao (Foto: B92)
Posle analize doktorata ministra Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Megatrenda Miće Jovanovića, na red je stigao i doktorat funkcionera Demokratske stranke i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.
 
U tekstu an Peščaniku autori ističu da su do disertacije došli nakon tri meseca čekanja, a koja je tražena u isto vreme kad i rad ministra Stefanovića. 
 
Šapićeva disertacija naslovljena je "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača", a odbranjena je 2012. na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union.
 
Kako tvrde stručnjaci iz Velike Britanije, pojedini delovi rada su samo obični i doslovni prevodi. Kao primer su naveli delovi iz knjige Jobber i Lancaster, dostupne na internetu, preko Google Books. Iz te knjige su, kako tvrde, preuzete reference, tabele, pa čak i prevedene iste kineske poslovice. 
 
Kako navode, Šapić nije nigde ni naveo tu knjigu kao izvor, ali i da to nije jedina literatura koju je preuzeo bez navođenja. Kako su napisali, postoji velika podudarnost teksta između delova Šapićevog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića, koji je pomoćnik direktora i docent na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu. 
 
Autori su pozvali Univerzitet Union u Beogradu da pokrene postupak oduzimanja doktorskog zvanja Šapiću, "te da za razliku od Univerziteta Megatrend u slučaju  Stefanovića, obezbedi punu nepristrasnost i nezavisnost tog postupka, između ostalog tako što će u odlučivanje o validnosti doktorata g. Šapića uključiti i profesore koji nisu zaposleni na Unionu". 
 
Oni su pozvali Šapića da prihvati odgovornost za plagijat, i izvini se autorima čiji je rad preuzeo, a nije ih potpisao, kao i da podnese ostavku na mesto predsednika opštine Novi Beograd. 
 
Autori su pozvali lidera DS-a Bojana Pajtića da od Šapića zatraži da javno preuzme odgovornost za nemoralno postupanje, a ostale stranke da na svoje veb sajtove postave doktorske disertacije i magistarske ili master teze svojih funkcionera, radi uvida javnosti. 
 
Aleksandar Šapić odbacio je na Tviteru tvrdenje o plagijatu, dok je DS u saopštenju navela da podržava preispitivanje doktorata i da će od rezultata istrage zavisiti njihovo dalje delovanje.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: