"Imamo šansu u trci za naslednika Ban Ki-Muna"

Nacionalne vesti - Utorak 31.05.2016 - 12:08

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić ocenio je u ponedeljak uveče da će Srbija biti blizu pobede u utakmici za naslednika Ban Ki-muna, ukoliko istočna Evropa bude dala svog kandidata, i dodao da je kandidatura naše zemlje jedina ispraćena zvaničnim dokumentom, odnosno platformom sa 53 konkretna obećanja.

Jeremić: Red na Istočnu Evropu da da svog kandidata; Foto: Tanjug/Tanja Valič Jeremić: Red na Istočnu Evropu da da svog kandidata; Foto: Tanjug/Tanja Valič

Jeremić je za RTS rekao da će do kraja oktobra biti poznat Banov naslednik, dodajući da će početak izbornog procesa biti u poslednjoj nedelji jula i da će biti održano više krugova glasanja, od kojih je samo poslednji, u oktobru, javan.

Kako je istakao, došlo je do promene u proceduri i prvi put su se kandidati predstavili zvanično u Plenumu Generalne skupštine UN.

On je dodao da se nakon saslušanja procedura premešta u Savet bezbednosti koji čini 15 zemalja.

"Po prvi put se zna ko su kandidati i po prvi put su pozvani u generalnu skupštinu UN da predstave svoje programe.

Po prvi put postoji vrsta transparetntnosti, koja nije do sada pratila izbor za generalnog sekretara i po prvi put se kaže da je ceo svet jedna celina", rekao je Jeremić.

On je istakao da se izbor vrši u Savetu bezbednosti, te da podleže pravu veta svih pet stalnih država članica -SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske.

Upitan da li ima naklonost Vašingtona, odnsono da li će mu SAD oprostiti bliskost sa Pekingom i Moskvom, Jeremić je istakao da SAD kao jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti imaju pravo da stave veto, ali da se izjašnjavaju o dokumentu.

"Ono što stoji na stolu kada je reč o kandidaturi Srbije je konkretna platforma i 53 stvari koje spremni da sprovedemo u delo ako dobijemo poverenje", naglasio je Jeremić.

Jeremić je ocenio da su svih 11 kandidata za naslednika Ban-Ki Muna kvalifikovani za tu poziciju i istakao da je prednost bivše premijerke Novog Zelanda Helen Klark što je žena, ali da je prema nepisanom pravilu sada red na Istočnu Evropu da da svog kandidata.

On je ocenio da je objava kandidature ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak neposredno pre dolaska na mesto predsedavajućeg EU, "legitimna" dodajući da je on već godinama u kampanji za generalnog sekretara.

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: