Incidenti na lokalnim izborima: Tužilaštva ćute, SNS i SPS ne pridaju značaj

Nacionalne vesti - Utorak 25.04.2017 - 15:26

Lokalne izbore koji su održani u nedelju obeležile su tvrdnje o fizičkim napadima na stranačke aktiviste i funkcionere, paljenju automobila i prisusutvu velikog broja ljudi koji nisu iz tih lokalnih sredina, a čija su vozila primećena kako patroliraju u blizini biračkih mesta. Najveći incidenti su zabeleženi u Vrbasu i Odžacima. Na pitanje novinara Insajdera da li je povodom zabeleženih incidenata u ovim mestima pokrenuta istraga, u nadležnim tužilaštvima nam je rečeno da se povodom dešavanja u Odžacima još čeka izveštaj Policije, dok je o incidentima u Vrbasu Tužilaštvo odbilo da se izjašnjava.

Još bez presuda za prebijanja tokom prethodnih izbora FOTO: OK Radio Još bez presuda za prebijanja tokom prethodnih izbora FOTO: OK Radio

Uoči lokalnih izbora u Odžacima izgoreo je automobil kandidata za odbornika sa liste DS-a i predsednika Romske stranke Miroslava Ilića.

Nakon saopštenja Policije da se auto „samozapalio“, Demokratska stranka je Policiju optužila da se stavlja na stranu počinioca, ocenjujući da je očigledno da se auto nije sam zapalio, već je to učinio neko s "s jako opasnim namerama".

S druge strane, Policija je u nedelju navela da je istraga pokazala da se auto zapalio usled kvara na gasnim i električnim instalacijama, kao i da je “kompletan izveštaj dostavljen nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje”.

Ipak, u Osnovnom javnom tužilaštvu su za Insajder naveli da još nisu dobili izveštaj Policije, zbog čega u ovom trenutku i nisu preduzete bilo kakve radnje povodom ovog slučaja.

U ovom trenutku nije poznato ni da li je pokrenut istražni postupak u opštini Vrbas, nakon iznetih optužbi stranačkih odbora o fizičkom nasilju nad njihovim aktivistima, zastrašivanju i ucenjivanju građana.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu nismo dobili odgovor na pitanje da li je izdat nalog Policiji za prikupljanje podataka ni da li su identifikovani napadači. Kako nam je u Tužilaštvu rečeno, “odgovore ćemo dobiti u zakonskom roku od dve nedelje“

Podsetimo, na dan glasanja u Vrbasu prvo je izborni štab SPS-a saopštio da su pretučena dvojica njihovih aktivista, a nakon toga je Srpska napredna stranka izašla sa saopštenjem u kom se navodi da je u napadnuto i dvoje kandidata SNS-a za odbornike.


Obe stranke su slučaj prijavile Policiji. Demokratska stranka je optužila SNS da je doveo gomilu batinaša koji presreću građane, maltretiraju ih i prete.

Dan kasnije, iako ni Tužilaštvo ni Policija nisu dali nikakve informacije o ovim incidentima, član Predsedništva Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je da incidenata nije bilo, što, kako je ocenio, najbolje potvrđuje čestitka koju je lider socijalista Ivica Dačić uputio naprednjacima povodom izbornih rezultata u Vrbasu.

Nakon toga, funkcioner SPS-a Dušan Bajatović je rekao da napad na dvojicu aktivista Socijalističke partije Srbije na dan lokalnih izbora u Vrbasu nije bio incident tolikog obima da bi bio centralna tema zbog koje bi dizali galamu.


Još bez presuda za prebijanja tokom prethodnih izbora

U opštini Vrbas ovo su drugi lokalni izbori za redom tokom kojih su prijavljeni slučajevi prebijanja stranačkih aktivista.

Na dan prethodnih izbora, 2013, kidnapovan je i pretučen aktivista DS-a Danilo Bobić.

Glavni osumnjičeni za napad na njega je Zoran Milojević.

Bobić je nakon incidenta svedočio da ga je Milojević prvo udarao na ulici, zatim odvezao u sedište SNS-a u Vrbasu, gde je nastavio da ga tuče i davi.

Tek tri i po godine kasnije, a neposredno pre održavanja ovogodišnjih izbora, u ovom slučaju je održano prvo ročište, ali se osumnjičeni Milojević nije pojavio, pa je pretres odložen za jun.

Danilo Bobić je nedavno rekao za Insajder.net da očekuje da će se proces odugovlačiti do zastarevanja, kao i da mu je pre zakazivanja glavnog pretresa rečeno da Zorana Milojevića ne mogu da nađu na prijavljenoj adresi.

Zanimljivo je da je za to vreme Milojević snimljen u pratnji šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kada je učestvovao u zvaničnim pregovorima s Prištinom u Briselu.

Pre nekoliko nedelja, Zoran Milojević se pojavio i na jednoj od konferencija za novinare Srpske napredne stranke.

Osim u slučaju napada na aktivistu DS-a iz Vrbasa, on je optužen i za prebijanje kandidata za odbornika SDS-a Danka Pavloviča, tokom prethodnih lokalnih izbora u Odžacima. Ni ovaj proces nije okončan.

Nakon tri godine, slučaj prebijanja Pavlovića je stigao do suda, ali kako navode u Osnovnom sudu u Somboru, prvo ročište, zakazano za 2. februar 2017, nije održano, a novo je zakazano za 4. maj.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: