Ivanović počeo štrajk glađu u zatvoru

Nacionalne vesti - Petak 07.08.2015 - 12:00

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović započeo je štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici i zahteva da mu se omogući odbrana sa slobode.

Oliver Ivanović. Foto: Zorana Jevtić Oliver Ivanović. Foto: Zorana Jevtić

Njegova supruga Milena Ivanović Popović izjavila je Tanjugu da je nakon dugo razmišljanja Oliver Ivanović doneo odluku da započne štrajk glađu jer prosto ne može da shvati nepravdu koja mu se dešava.

- Odlučio je da započne štrajk glađu jer smatra da je to jedini način da skrene pažnju na sebe. Sada je njegovo zdrastveno stanje dobro, očekuje lekare koji će ga pregledati i biće stalno pod lekarskim nadzorom - kazala je ona.

Ivanović je započeo štrak glađu nakon što je u četvrtak Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj MItrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Da je započeo štrajk glađu potvrđeno je iz njegove Građanske inicijative SDP odakle je saopšteno da se Ivanović na ovaj korak odlučio kako bi ukazao na nehuman i nepravedan odnos Euleksa prema njemu.

"Ivanović se odlučio na ovaj korak jer ovakav, politički montiran, proces je nakon 47 ispitanih svedoka došao do tačke kada više pravni argumenti ne postoje već samo politički, na koje je smo ukazivali od početka", navodi se u saopštenju.

Svesni rizika po njegovo zdravlje, ali i nipodaštavanja njegovih prava, porodica, njegovi prijatelji i politički saradnici podržavamo njegovu odluku, dodaje se u saopštenju.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici.

Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba - srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, kojem je Euleks u sredu takođe produžio pritvor za još dva meseca.

Slučaj je povezan i sa ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačićem i Aleksandrom Lazovićem koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva, a kojima je Euleks omogućio da se brane sa slobode.

Suđenje ovoj petorici Srba, koji su negirali krivicu, zvanično je počelo 18. decembra, do sada je saslušano blizu 50 svedoka tužilaštva a nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar.

Vlada Republike Srbije ranije je i za Ivanovića i za Delibašića dala garancije da će oni biti dostupni ovdašnjem pravosuđu svakog trenutka, ukoliko im se omogući odbrana sa slobode.

Iz Euleksa odbijaju da privremeno oslobode Ivanovića i Delibašića pravdajući to stavom da bi optuženi mogli da pobegnu i utiču na svedoke.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: