"Južni tok" ipak zaobilazi Srbiju?

Nacionalne vesti - Subota 23.08.2014 - 13:02

Pripreme za gradnju srpske deonice Južnog toka teku po planu i rano je da se spekuliše o novim potencijalnim trasama, neodređeno su komentarisali u Gaspromu tvrdnje nekih medija u Srbiji, koji su, pozivajući se na ruski portal Pogled, preneli da bi taj gasovod, umesto kroz Bugarsku i Srbiju, mogao da ide preko Turske i Grčke nakon što je Sofija do daljeg obustavila radove na tom kapitalnom energetskom projektu.

Gas možda preko Turske? Gas možda preko Turske?

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Južni tok ipak zaobiđe Srbiju, iz Gazproma (opet neodređeno) poručuju da je sadašnja trasa odabrana „nakon detaljnog geološkog, geofizičkog i ekonomskog istraživanja i da se prema svim kriterijumima pokazala kao najodrživija“.

Tako je ovo važno pitanje ostalo bez jasnog odgovora. Neki analitičari, međutim, prizvali su u sećanje reči Vladimira Putina izgovorene u maju ove godine u susretu sa čelnicima novinskih agencija i iz njih zaključili kako Moskva ipak ima varijantu B za Južni tok.

-  Ako mi i dalje budemo imali problema sa Južnim tokom, a Brisel nam stalno podmeće klipove u točkove, mi ćemo razmotriti druge varijante preko teritorija zemalja koje ne ulaze u EU. EU će jednostavno dobiti još jednu tranzitnu zemlju.

Zašto oni, iz Brisela, ovo rade, ne mogu da razumem – rekao je tada Putin.

Ako Bugarska istraje u odluci, dakle, za izgradnju Južnog toka ostaje samo jedna maršruta, ona preko Turske, zemlje čiji bivši premijer i sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan ne taji da će Ankara biti saglasna – ako joj se Gazprom obrati.

Izvesno je, dakle, da bi Srbija mogla ostati kratkih rukava.
 

OK RADIO, vestionline

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: