Južni tok pojeo 30 miliona €

Nacionalne vesti - Sreda 03.12.2014 - 13:25

Srbija je do sada uložila oko 30 miliona evra na osnivački ulog zajedničke firme, projekte, eksproprijaciju i pripremne radove za gasovod Južni tok, za koji je ruska strana rekla da je zatvoren projekat.

(Ilustracija) (Ilustracija)
Plan je bio da ruska i srpska strana u zajedničko preduzeće „Južni tok Srbija”, sa sedištem u Švajcarskoj, unesu osnivački ulog od po 75 miliona evra. Na račun tog preduzeća, međutim, nije uplaćen sav novac.
 
Većeg ulaganja u „Južni tok” državu je spasao bivši ministar finansija Lazar Krstić, koji nije hteo da potpiše dve poslednje garancije za kredit „Srbijagasu”, tako da taj novac nije završio na računu zajedničke firme. Ipak, država je otkupila zemlju koju teško može da koristi za nešto drugo.
 
Ruski ambassador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da je EU kriva što je taj projekat obustavljen i uputio Srbiju da tamo traži otštetu.
 
Srbija i Rusija potpisale su 2008. godine energetski aranžman koji je podrazumevao prodaju NIS-a bez tendera u zamenu za povoljnu izgradnju gasovoda i kao treću stavku izgradnju zajedničkog skladišta gasa Banatski dvor.
 
Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija nedavno je ocenio da Srbija ni nema prava da traži nadoknadu od Rusije jer u sporazumu o prodaji NIS-a nije pomenut Južni tok. On je ocenio i da će Srbija zbog nepristupnosti energentima biti nezanimljiva za investicije naročito u industriji.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: