Kad ministar pere milione

Nacionalne vesti - Petak 05.12.2014 - 08:28

Aleksandar Vulin izbacio je iz konkursa za dodelu 1,8 miliona evra odredbu o sukobu interesa i time svesno napravio prostor za zloupotrebe, saznaje „Blic“.

Šta će biti sa dva miliona evra: Vulin Šta će biti sa dva miliona evra: Vulin

Odredba o sukobu interesa je nezaobilazna i obavezna stavka u svim velikim projektima koje odobravaju državne institucije. „Blic“ je došao do podataka da su među „dobitnicima“ konkursa od 1,8 miliona evra upravo članovi gradskog veća, šefovi opštinskih kancelarija koji su otvorili NVO. Tako nešto ne bi bilo moguće da stavka o sukobu interesa nije izbrisana.

Da je napravljena izmena u uslovima, svedoči i činjenica da u istom konkursu za poboljšanje usluga socijalne zaštite prošle 2013. stoji ta odredba, i to podebljanim slovima. Juče nije bilo moguće dobiti odgovor od Ministarstva rada i socijalne politike zašto je izbačena odredba o sukobu interesa.

Ne može sam da odluči

- Niko ne može sam da odluči kako će biti potrošena dva miliona evra poreskih obveznika, kao što ni darežljivost (tuđim novcem) prema Fondu za lečenje obolele dece ne može da izbriše činjenicu da bi novac, da nije bilo pažnje javnosti, bio podeljen na sporan način - kaže ombudsman Saša Janković.

Posle pisanja „Blica“ i prvih otkrivenih zloupotreba, umesto razotkrivanja odgovornih, ministar Vulin je objavio da će konkurs poništiti, a novac preusmeriti na drugu stranu.

U prvoj izjavi za medije rekao je: „Sva sredstva će biti vraćena u budžet...“, a potom je usledila promena - pare idu u Fond za lečenje dece. Međutim, ministar ne samo što ne može sam da odlučuje šta će biti s novcem građana već ni tada, 29. novembra, kada je govorio o prenameni, nije imao neophodnu saglasnost Ministarstva finansija.

Vulin je uputio zahtev Ministarstvu finansija tek juče, bukvalno u isto vreme kada su stigla i pitanja „Blica“ po kom osnovu odlučuje o parama građana.

- Danas je stigao zahtev. Nakon razmatranja zahteva, Ministarstvo finansija poslaće Vladi na usvajanje predlog rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, koji potom usvaja Vlada - kažu u Ministarstvu finansija ali nisu mogli da preciziraju kada će biti doneta odluka.

Zbog sumnjivog konkursa i samovoljne odluke ministra, izostala je pomoć za ugrožene. Saša Ivanović iz Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama kaže da su sa 1,5 miliona, koliko su tražili od Vulina, hteli da obezbede školovanje osoba s mentalnim poremećajem u Aleksandrovcu.

- Mnogi imaju i po 15 godina, a ne znaju ni pet slova - kaže Ivanović.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: