Kako otkazati daljinsko grejanje?

Nacionalne vesti - Četvrtak 25.06.2015 - 08:40

U Srbiji, 58 gradova i opština imaju daljinske sisteme grejanja. Toplanama se sve češće javlju građani koji žele da isključe grejanje jer im je, kažu, novi način obračuna uvećao račune.

foto:Belami foto:Belami
Isključenje stanova sa daljinskog grejanja je tehnički moguće, ali bi oko toga trebalo da se saglase svi stanari zgrade, poručuju iz Udruženja toplana.
 
Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović kaže za RTS da je, u zgradi od 20 ili 30 stanova, tehnički moguće sa daljinskog sistema grejanja isključiti jedan, dva ili pet stanova.
 
Međutim, u slučaju zahteva za isključenje, Ugovor o isporuci odnosno snabdevanju toplotnom energijom se ne bi raskidao u potpunosti, već bi bio potpisan aneks ugovora.
 
"Prosto, zbog instalacija koje ostaju ili prolaze kroz određene stanove građana koji podnose zahtev za isključenje, a oni moraju da omoguće da se usluga pruži onima koji ostaju priključeni na sistem", objašnjava Stojanović.
 
Ukoliko se jedan, dva ili nekoliko stanova isključi, to će neminovno uticati na kvalitet grejanja drugih domaćinstava, zato što su zgrade projektovane kao termo-tehničke celine.
 
"Imate prolaz energije kroz zidove. Zato i postoje pravila u nekim državama EU da su objekti kolektivnog stanovanja ne postoji mogućnost isključenja", ukazuje Stojanović.
 
Zbog toga bi, kaže, za isključenje sa daljinskog sistema grejanja trebalo da se slože svi stanari jedne zgrade.
 
"To bi bilo logično, jer oni snose zajedničku sudbinu pod jednim krovom objekta kolektivnog stanovanja. Kod pojedinačnih objekata tu je situacija dosta relaksiranija, jednostavnija. Onaj ko ima jedno merno mesto i jedan kupac iza tog mernog mesta on se može isključiti i završiti na taj način svoj ugovorni odnos", kaže predsednik UO Udruženja toplana.
 
Čak i kada se stan isključi sa mreže, računi će stizati, jer postoji deo zajedničkih troškova koji se odnose na proizvodni sistem, odnosno toplanu koja proizvodi energiju, kao i distributivni sistem kojim se energija emituje do krajnjih kupaca.
 
"Deo troškova sistema mora se raspodeliti na sve kupce do dolaska do podstanice odnosno do dolaska do objekta. I to je taj deo koji se do sada naszivao delom fiksnih troškova i logika je potpuno identična kao kod električne energije ili gasa - taj deo troškova mora da se raspodeli na na sve kupce. A samo onaj deo energije koji plaćate pojedinačno može da se anulira isključenjem", napominje Stojanović.
 
Stojanović napominje da toplane i lokalne samouprave, u čijoj je nadležnosti grejanje, treba da nađu najpravičniji način da zajednički rešave nastale probleme, kako zbog onih koji ostaju na sistemu, tako i zbog onih koji će da se isključe.
 
"Toplane same po sebi postoje da bi proizvodile energiju. One je proizvode, distribuiraju i snabdevaju kupce", zaključuje Stojanović.
RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: