Kirbi: Srbija da uradi domaći zadatak

Nacionalne vesti - Ponedeljak 08.06.2015 - 08:23

Srbija ima političku podršku Vašingtona u procesu intergracija, ali prvo mora da uradi svoj domaći zadatak, izjavio je ambasador SAD u Beogradu Majkl Kiribi.

foto: Tanjug foto: Tanjug
"Kada me pitate da li je podrška bezuslovna, moram da vam kažem da želimo da vas podržimo ali i vi morate da uradite svoj domaći zadatak, što podrazumeva napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcije, stvaranju efikasnijeg i bržeg pravosuđa kao i u rešavanju određenih pitanja sa Kosovom. To je ono što i sami znate", rekao je Kirbi za RTS.
 
Prema njegovim rečima, SAD ne traže od Beograda da narušava ili da nema odnose sa Moskvom. 
 
"Smatram da je Srbija okrenuta Zapadu u smislu da tamo ljudi odlaze da rade, da se obrazuju. U pogledu stila života, Srbija je zapadna zemlja ali ima i svoje istočne, pravoslavne korene, znači nije ili-ili", ocenio je ambasador. 
 
Komentarišući prošlonedeljnu posetu premijera Aleksandra Vučića SAD, Kirbi je ocenio da je ona bila uspešna ne samo u političkom već i u ekonomskom smislu. 
 
"Dženeral elektrik, koji proizvodi različite stvari, od medicinske opreme, preko vetro-turbina, avionskih motora i još mnogo toga, održaće već 11. juna sastanak sa srpskim kompanija koje žele da proizvode delove za njih. Dugoročnije gledano, može doći do ozbiljnije saradnje sa kompanijom 'Friport', koja će ove godine uložiti skoro 19 miliona dolara u istraživanje i razvoj proizvodnje bakra u Srbiji. Možda će ove godine napraviti i neki ozbiljniji ugovor sa topionicom u Boru", naveo je Kirbi i dodao da "postoje stvari koje se mogu uraditi brzo ali i one za koje je potrebno vreme".
Beta

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: